President Santos wil wapenstilstand met FARC vóór 1 januari

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos zei woensdag te willen pleiten voor een definitieve bilaterale wapenstilstand vóór 1 januari. De president dringt er op aan de onderhandelaars en de FARC om de overeenkomst op punt 5, het einde van het conflict, te versnellen.

Hij riep de guerrillabeweging FARC en de onderhandelaars van de overheid op zich in te zetten “zodat we het tussen nu en 31 december eens kunnen worden hoe het conflict te beëindigen.

“Laten we ons inzetten om op 31 december het agendapunt, het einde van het conflict, af te sluiten en het mogelijk maken om een bilateraal, internationaal gecontroleerd staakt het vuren vanaf 1 januari te verklaren”, aldus de president.

In juli kondigde de FARC al een eenzijdig staakt-het-vuren af. Ondanks dat al bijna drie jaar vredesbesprekingen worden gevoerd met de linkse rebellen, was de regering altijd huiverig mee te doen aan het staakt-het-vuren uit angst dat de FARC zich zou hergroeperen en herbewapenen.

Eind 2012 begonnen officiële vredesbesprekingen in de Cubaanse hoofdstad Havana. Daar is al overeenstemming bereikt over onder meer deelname van de FARC aan de Colombiaanse politiek, een amnestieregeling, een waarheidscommissie en speciale rechtbanken om oud-strijders te berechten die misdaden hebben gepleegd.