Presidenten Joe Biden en Gustavo Petro in gesprek in Witte Huis

Presidenten Gustavo Petro en Joe Biden hebben elkaar donderdag ontmoet in het Witte Huis. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Álvaro Leyva verzekerde dat de ontmoeting tussen presidenten “vriendelijk” was en vol kansen voor zowel Colombia als de Verenigde Staten.

Minister van Buitenlandse Zaken Álvaro Leyva gaf details over de bilaterale ontmoeting tussen president Gustavo Petro en zijn Amerikaanse tegenhanger, Joe Biden, deze donderdag 20 april in het Witte Huis. Zoals hij in dialoog met Radiozender Blu Radio zei, was de balans van dit bezoek “buitengewoon”, zozeer zelfs dat de leiders twee “oude vrienden” leken.

“ President Biden en president Petro komen samen en ze lijken oude vrienden; iets ontspannens, vriendelijks en vol kansen, zou ik zeggen, voor beiden”, zei minister van Buitenlandse Zaken Leyva in Mañanas Blu, met Néstor Morales.

Met betrekking tot de relatie tussen de twee landen zei de minister van Buitenlandse Zaken dat de Verenigde Staten nu de steun van Colombia nodig hebben. We mogen niet vergeten dat de leiders tijdens de bijeenkomst verschillende kwesties hebben besproken die verband houden met klimaatverandering, migratie, de strijd tegen de drugshandel en de situatie in Venezuela.

Joe Biden, steunde het beleid van Gustavo Petro, dat de overgang naar een koolstofarme economie mogelijk maakt. Dat heeft het Amerikaanse staatshoofd gezegd tijdens de ontmoeting in het Oval Office van het Witte Huis.

Tijdens de welkomstceremonie gaf Biden aan dat “Colombia de hoeksteen is van dit continent. We hebben gezamenlijke inspanningen geleverd en als we samenwerken, kunnen we echt een continent krijgen dat democratisch, gelijk en economisch welvarend is.”

De regering van de Verenigde Staten heeft 500 miljoen dollar toegezegd aan het revitaliseringsfonds en “daar spraken we over de mogelijkheid om schulden in te wisselen voor klimaatactie over de hele wereld, op basis van de speciale trekkingsrechten van het IMF (Internationaal Monetair Fonds)”, zei Petro.

De regering van de Verenigde Staten, inclusief persoonlijk, president (Joe) Biden “vond dat het voorstel hen aansprak”, benadrukte de president, “hij had het al vele decennia geleden gedaan met betrekking tot een ander probleem en daar zeiden ze dat ze zeer geïnteresseerd waren om het voorstel naar het IMF te brengen en het te realiseren, wat een zeer belangrijke transformatie van de wereld zou zijn, de uitwisseling van overheidsschuld voor klimaatactie”.

Het tweede onderwerp dat tijdens de bijeenkomst werd besproken, had te maken met “de constructie van een Alliantie voor Vooruitgang: hoe kan het grote potentieel van Latijns-Amerika voor schone energie worden gebruikt om een elektriciteitstransmissienetwerk op Amerikaanse schaal te bouwen? De kwestie Colombia-Panama is daarbij van fundamenteel belang”, aldus Petro.

Volgens de verklaringen van Petro kreeg hij ook steun voor Agrarische Hervorming in Colombia. “Ik herinnerde me het voorstel van president (John Fitzgerald) Kennedy destijds, de Alliantie voor Vooruitgang”, zei hij.

Ten slotte onthulde hij dat zij ook toezegden “permanent te helpen bij dit Agrarische Hervormingsbeleid dat de Colombiaanse regering de laatste acht maanden heeft voorgesteld, en daarna gingen we over tot meer internationale zaken”.

Bron :
Foto:presidencia.gov.co