Presidenten van Colombia en Venezuela ontmoeten elkaar in Caracas

De Colombiaanse president Gustavo Petro en zijn Venezolaanse ambtgenoot Nicolas Maduro zullen elkaar dinsdag in Caracas ontmoeten om de onlangs verbroken bilaterale betrekkingen tussen hun landen en de uitbreiding van de handel te bespreken, aldus de Colombiaanse regering op maandag.

De gespannen relatie tussen de buurlanden is verbeterd sinds Petro in augustus aantrad met de belofte om de handel volledig te hervatten. Vrachtvervoer is nu toegestaan aan de grensovergangen tussen de Colombiaanse stad Cucuta en de Venezolaanse deelstaat Tachira.

“President Gustavo Petro zal met zijn team naar Caracas reizen om te lunchen met de Venezolaanse president”, aldus Petro’s kantoor in een verklaring over de ontmoeting – de eerste van de leiders sinds de ontwrichtingen van de betrekkingen.

Zij zullen de bilaterale betrekkingen, de heropening van de grens en de herintegratie van Venezuela in de inter-Amerikaanse mensenrechtensystemen bespreken, aldus de verklaring.

De bijeenkomst maakt deel uit van de inspanningen om de regionale economieën te stimuleren en het Amazonegebied te beschermen, aldus de verklaring.

Venezuela staat garant voor de vredebesprekingen van Colombia met het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN), die in november worden hervat. Volgens de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch kan Colombia de hernieuwde relatie gebruiken om mensenrechtenschendingen in zijn buurland tegen te gaan.

Caracas verbrak de betrekkingen met Bogota in 2019 nadat Venezolaanse oppositieactivisten hadden geprobeerd hulpvrachtwagens uit Colombia te sturen. De regering van Maduro zei dat dit een dekmantel was voor een couppoging.

Vorige regeringen in Bogota hebben Maduro ervan beschuldigd Colombiaanse rebellengroepen en criminelen onderdak te bieden, beschuldigingen die hij heeft ontkend.

Bron :
Foto:eltiempo.com