Een recente golf van massamoorden in Colombia zal niet worden gestopt door de aanwezigheid van alleen het leger, zei een hooggeplaatste veiligheidsfunctionaris woensdag, die benadrukte dat sociale investeringen de sleutel zijn tot het beëindigen van geweld.
Verschillende bloedbaden van de afgelopen twee weken in regio’s die werden uitgevochten door groepen die betrokken zijn bij drugshandel, hebben de woede onder Colombianen en kritiek van mensenrechtenorganisaties gewekt.
Bij twee aanslagen in de provincie Narino zijn in totaal 14 doden gevallen, terwijl in de departementen Cauca, Arauca en andere gebieden een dodental van zes, vijf of lager is gevallen.
De gebieden waar de moorden hebben plaatsgevonden, hebben drugshandel en illegale mijnbouw gemeen, vertelde Rafael Guarin, presidentieel adviseur voor veiligheid, aan journalisten in een video-evenement. Ook een zwakke aanwezigheid van de staat speelt hier een rol, zei hij.
“Natuurlijk hebben we efficiënte strijdkrachten nodig die resultaten opleveren, die de bevolking beschermen, die georganiseerde gewapende groepen confronteren en vernietigen, maar het is duidelijk dat het antwoord niet alleen troepen en meer troepen en politie en meer politie is, maar een focus op holistische interventie”, zei Guarin. “Dat betekent dat we een sterke aanwezigheid van staatsinstellingen en sociale diensten nodig hebben en een focus op het vervangen van illegale economieën door legale economieën.”
Het versnellen van ontwikkelingsplannen in gebieden met veel geweld maakt al deel uit van het overheidsbeleid, voegde Guarin eraan toe.
“Het sociale element is een centraal element binnen de veiligheidsstrategie”, zei hij. “Dit zijn kritieke beveiligingsgebieden.”
Drugshandel heeft lange tijd het decennialange interne conflict in Colombia aangewakkerd, waarbij meer dan 260.000 mensen om het leven zijn gekomen en miljoenen zijn gevlucht.
De strijd om lucratieve drugs- en illegale mijnbouwgebieden is in sommige delen van het land versneld sinds de rebellen van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) zijn gedemobiliseerd in het kader van een vredesakkoord uit 2016, waardoor de gebieden onbeheerst zijn gebleven.
De linkse guerrillagroep het Nationale Bevrijdingsleger, voormalige leden van de FARC die het vredesakkoord verwerpen, criminele groeperingen bestaande uit voormalige rechtse paramilitairen en drugsbendes zijn allemaal betrokken bij de handel en illegale mijnbouw.