Procureur-generaal Barbosa blijft bij bewering dat ELN-rebellen van plan zijn hem te doden

De Colombiaanse procureur-generaal verdedigde woensdag de geloofwaardigheid van inlichtingenrapporten dat ELN-rebellen plannen hadden om hem en twee andere mensen te vermoorden, ondanks ontkenningen door de ELN en het leger.

Twee weken geleden meldde procureur-generaal Francisco Barbosa dat de guerrillagroep van het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) van plan was hem te vermoorden met behulp van een sluipschutter.

Barbosa’s bewering werd gevolgd door soortgelijke berichten over geplande aanvallen op Maria Fernanda Cabal, een senator van de rechtse Democratische Centrumpartij en de gepensioneerde legergeneraal Eduardo Zapateiro.

Het ELN heeft ontkend dat het de aanslagen heeft gepland, terwijl de Colombiaanse regering heeft verklaard dat zij dergelijke rapporten niet heeft ontvangen.

Het kantoor van de procureur-generaal zei woensdag in een verklaring dat het uit drie afzonderlijke bronnen had vernomen dat het ELN een aanval plande op Barbosa, Cabal en Zapateiro in de hoofdstad Bogota.

Minister van Defensie Ivan Velasquez en de militaire leiding zeiden dinsdag laat in een verklaring dat de strijdkrachten op 4 augustus toegang hadden tot dezelfde informatie en geen bewijs van een dreiging zagen.

“Het kantoor van de procureur-generaal is met grote bezorgdheid van mening dat … de inlichtingengemeenschap en de staatsdefensiebureaus geen significante analyses hebben uitgevoerd en het belang van gevoelige informatie over de plannen van het ELN hebben geminimaliseerd”, aldus de verklaring.

Het ELN en de Colombiaanse regering zijn deze maand een staakt-het-vuren van zes maanden begonnen te midden van lopende vredesbesprekingen, die tot doel hebben een einde te maken aan de rol van de guerrillagroep in de zestig jaar van binnenlandse gewapende conflicten in Colombia.

Al twee jaar zijn inlichtingenbronnen op de hoogte van het plan van de ELN om een ​​aanval uit te voeren in Bogota, aldus de verklaring van de procureur-generaal. In 2019 bombardeerde de ELN een politieacademie in Bogota, waarbij 22 mensen omkwamen.

Top ELN-commandant Antonio Garcia bestempelde de berichten over geplande aanvallen als “een stap tegen het ELN en het vredesproces” in een bericht op X, het sociale mediaplatform dat voorheen bekend stond als Twitter.

Bron :
Foto:eltiempo.com