Quintana breekt schouderblad en geeft op in Vuelta

Nairo Quintana heeft woensdag vanwege een gebroken schouderblad de strijd gestaakt in de elfde etappe van de Ronde van Spanje.
De Colombiaan van Team Movistar, die voorafgaand aan de Vuelta gold als een van de favorieten, kwam net als dinsdag ten val.
Quintana werd vervolgens per ambulance naar het ziekenhuis van Pamplona vervoerd waar de breuk aan het licht kwam.
Bij dezelfde valpartij was Steve Morabito betrokken. Ook de renner van BMC heeft de Vuelta inmiddels verlaten. Later in de etappe stapten Thibaut Pinot (FDJ.fr) en Maxime Bouet (Ag2r-La Mondiale) ook nog af.
Pinot eindigde deze zomer als derde in de Tour, maar speelde in de Vuelta geen rol van betekenis. Hij stond 107e in het algemeen klassement.

Dinsdag kwam Quintana aan het begin van zijn tijdrit ten val. Hoewel hij over de kop sloeg, zette de Colombiaan de chronorace voort. Wel moest hij zijn leiderstrui afstaan omdat hij meer dan drie minuten verloor op de nieuwe klassementsaanvoerder Alberto Contador.
’s Avonds bleek dat Quintana geen blessures had overgehouden aan die valpartij. Hij kondigde nog aan dat hij voor een podiumplek wilde gaan, gezien de vele bergetappes die nog komen.
Na tien etappes bezette de klimmer de elfde plaats in de stand. Door de opgave van Quintana geldt Alejandro Valverde vanaf nu als de onbetwiste kopman bij Movistar.
De Spanjaard staat op minder dan een halve minuut van Contador tweede in het klassement.

Ronde van Burgos

Eerder dit seizoen won de 24-jarige Quintana de Ronde van Italië. In de Tour de France schitterde hij door afwezigheid, vooral omdat de ploegleiding opteerde voor Valverde als kopman.
Quintana won in de aanloop naar de Vuelta de Ronde van Burgos.
De elfde etappe van de Vuelta finisht woensdag in San Miguel de Aralar, na een klim van de eerste categorie.