Rechter verleent voorwaardelijke vrijheid aan zoon van president Petero

Een rechter heeft Nicolas Petro, de oudste zoon van president Gustavo Petro, vrijdag voorwaardelijk vrijgelaten op beschuldiging van het witwassen van geld en illegale verrijking in verband met de financiering van de campagne van zijn vader.

Nicolas Petro, 37, werd afgelopen weekend gearresteerd in de stad Barranquilla samen met zijn ex-vrouw, Daysuris del Carmen Vasquez, die vastzit op grond van soortgelijke aanklachten.

Aanklager Mario Burgos vertelde tijdens een hoorzitting op donderdag dat Petro, die ontslag nam als wetgever in de provincie Atlantico, had gezegd dat er illegaal geld was binnengekomen in de verkiezingscampagne van zijn vader in 2022, dat het de wettelijke limieten overschreed en dat het niet volledig was gerapporteerd aan de verkiezingsautoriteiten.

De president heeft ontkend op de hoogte te zijn van illegale activiteiten en zei dat hij door zal gaan met de beleidsplannen van zijn regering, maar het schandaal zou een belemmering kunnen vormen voor zijn streven naar vrede of overgavedeals met gewapende groepen en een ambitieuze hervormingsagenda, die al voor uitdagingen stond door het uiteenvallen van de vorige regeringscoalitie.

Rechter Omar Leonardo Beltran beval Nicolas Petro om zijn woonplaats Barranquilla niet te verlaten, maar verwierp een verzoek van het kantoor van de procureur-generaal om huisarrest op te leggen, dat werd gesteund door de verdediging.

“Het verzoek voor het opleggen van een veiligheidsmaatregel wordt ook geaccepteerd … maar dan voor niet tot vrijheidsbeneming strekkende maatregelen,” oordeelde de rechter.

Volgens de aanklacht heeft Nicolas Petro geld ontvangen van beschuldigde drugshandelaren in ruil voor hun deelname aan de vredesplannen van de president.

Hij pleitte niet schuldig maar zei dat hij zou samenwerken met de aanklagers, die hem beschuldigen van het kopen van eigendommen ter waarde van 394.000 dollar met geld dat niet van zijn salaris kwam.

Medewerking kan leiden tot een vermindering van Petro’s mogelijke straf, die tussen de 12 en 20 jaar gevangenis kan zijn als hij wordt veroordeeld.

Beltran besloot ook dat Vasquez vrij zou blijven terwijl hij wordt aangeklaagd voor het witwassen van geld en het schenden van persoonlijke gegevens. Getuigenissen tijdens het proces toonden een web van passie, verraad en corruptie waarin Petro ontrouw was aan Vasquez tijdens hun huwelijk met haar beste vriendin, die nu zijn kind verwacht.

De president zei dat het hem persoonlijk pijn deed om de beschuldigingen over onregelmatigheden tijdens de campagne te horen.

“Niemand kan boven de wet staan en gerechtigheid moet op een onpartijdige manier worden toegepast, met een eerlijk proces en alle grondwettelijke garanties,” zei hij in een verklaring op X, het platform dat voorheen bekend stond als Twitter.

Zijn regering zal doorgaan met haar agenda, voegde Gustavo Petro eraan toe, die deel uitmaakte van de M-19 guerrillagroep en bekend werd als een wetgever die bekend stond om zijn gepassioneerde toespraken over corruptie door rechtse paramilitaire groeperingen en hun politieke bondgenoten.

“Niets en niemand kan de strijd van een heel leven tegen alle vormen van corruptie stoppen en de regering zal zonder afleiding doorgaan met haar werk en inzet voor een beter Colombia,” zei de president.

Bron :
Foto:lafm.com.co