Rechter verwerpt voorlopige hechtenis Aida Merlano voor haar gevangenisuitbraak

Een rechter heeft het verzoek tot voorlopige hechtenis van voormalig congreslid Aída Merlano afgewezen voor haar ontsnapping in oktober 2019 toen ze tijdens een tandartsafspraak aan justitie ontglipte en door het raam van de tandartspraktijk, waar ze werd behandeld, vluchtte.

Hoewel de voormalige congreslid al in de gevangenis zit en een straf uitzit voor misdaden die verband houden met verkiezingscorruptie, wilde het openbaar ministerie dat ze haar in voorlopige hechtenis zouden nemen in het nieuwe proces waarvan ze werd beschuldigd voor haar ontsnapping. Een rechter wees dat verzoek zojuist af.

Merlano zit vast sinds ze uit Venezuela werd uitgezet voor de zaak van mogelijke verkiezingscorruptie tijdens de parlementsverkiezingen van 2018, waarvoor ze in hechtenis van justitie belandde, maar het Openbaar Ministerie wilde dat de gevangenisstraf ook voor dit andere proces op haar zou worden toegepast.

De rechter verwierp echter dit verzoek van de openbare aanklager Jaime Duque, omdat hij van mening was dat deze maatregel niet nodig was, omdat de aangegevene zich al in hechtenis van de autoriteiten bevindt.

Het punt is dat het verzoek van de openbare aanklager een precedent wilde scheppen voor toekomstige beslissingen in de zaak Merlano. Indien justitie bijvoorbeeld in een eventueel scenario zou besluiten haar huisarrest toe te kennen voor de corruptie bij de verkiezingen, zou de preventieve hechtenis voor de ontsnapping haar kunnen beletten de gevangenis te verlaten.

In ieder geval is het besluit van de rechtbank om het voormalige congreslid in de gevangenis te houden voor mogelijke verkiezingscorruptie. De autoriteiten moeten haar nog oproepen om te getuigen in deze zaak in de hoop dat de informatie van Merlano een netwerk van stemvervalsing aan de Atlantische kust tijdens de regionale verkiezingen zou kunnen blootstellen.

Bron :
Foto:elcolombiano.com