Rechtse kandidaat Iván Duque wint eerste ronde presidentsverkiezingen

De rechtse kandidaat Iván Duque heeft de eerste ronde van de Colombiaanse presidentsverkiezingen gewonnen. Hij zal het volgende maand in de tweede ronde opnemen tegen de linkse kandidaat Gustavo Petro.

Na de telling van zo goed als alle stemmen maakte de kiescommissie bekend dat Iván Duque de eerste ronde heeft gewonnen. Zijn partij Centro Democrático behaalde 39,1 procent van de stemmen.

Gustavo Petro, de kandidaat van de linkse beweging Colombia Humana, greep met 25,1 procent de tweede plaats. De twee kandidaten met de meeste stemmen nemen het tegen elkaar op in een tweede ronde op 17 juni.

De ex-burgemeester van Medellín, Sergio Fajardo, eindigde met 23,8 procent op de derde plaats. De vroegere vicepresident Germán Vargas Lleras behaalde 7,2 procent, gewezen vredesonderhandelaar Humberto de la Calle tot slot 2,1 procent.

Duque wil het vredesakkoord met de linkse guerrillabeweging FARC aanpassen, maar aangezien dat erg lastig is wordt verwacht dat hij er alles aan zal doen om de implementatie daarvan te vertragen. Gustavo Petro wil juist vasthouden aan het akkoord dat Santos met de FARC in november 2016 heeft gesloten.

De rechtse politicus vindt dat er in het akkoord teveel tegemoetkomingen aan de FARC zijn gedaan. Hij wil dat voormalig FARC-kopstukken berecht moeten worden voor oorlogsmisdaden.

Duque zei na zijn overwinning: “Er zijn geen vijanden van de vrede in Colombia”. Duque wil rechtvaardige vrede en voegde er aan toe: “Wij willen geen verdeeldheid zaaien met de akkoorden, wat we duidelijk willen stellen is dat een vredig Colombia een Colombia is waar vrede wordt gezocht met rechtvaardigheid”.

Daarnaast wil hij de strijd tegen drugs opvoeren en promoot hij een neoliberaal economisch model dat sterk inzet op het aantrekken van buitenlandse investeerders.