Het referendum over corruptiebestrijding dat zondag werd gehouden is ongeldig verklaard. De grens van twaalf miljoen stemmers om het geldig te verklaren is niet bereikt.
Een derde van de 36,4 miljoen Colombiaanse kiezers had een stem moeten uitbrengen om het deelnamequorum te halen, maar dat aantal is niet gehaald. Er gingen totaal 11,6 miljoen Colombianen naar de stembus om te stemmen over maatregelen tegen corruptie in het Colombiaanse congres.
De burgers konden stemmen over zeven voorstellen om een einde te maken aan corruptie. Maatregelen zoals een loonplafond voor parlementariërs, straffen volledig uitzitten van wegens corruptie veroordeelde ambtenaren, verplichting voor gekozen bestuurders om hun belastingaangiftes te publiceren en een limiet van drie termijnen dat parlementariërs zich kunnen laten herkiezen.
Het deel van het volk dat wel heeft gestemd koos massaal voor de voorgestelde maatregelen. Aanhangers van het jakamp zeggen dat de uitslag duidelijk maakt dat het Colombiaanse volk genoeg heeft van de corruptieschandalen.
President Iván Duque steunde de volksraadpleging. “Ongeacht de resultaten van vandaag is het duidelijk dat Colombia corruptie niet langer kan tolereren. De strijd tegen corruptie is geen strijd van één dag en is vandaag de dag ook niet voorbij. Ik nodig de congresleden en de politieke partijen uit om aan de roep van de burgers te voldoen”, zei Duque.
Meerdere partijgenoten van de rechtse president wilden liever via het Congres maatregelen nemen. Ook leden van de voormalige president Alvaro Uribe en de Democratisch Centrum Partij hebben gezegd dat zij hun eigen anticorruptiewetgeving zullen doordrukken.