Regering Colombia schort vredesbesprekingen met ELN op

Guerrillabeweging ELN heeft woensdag weer aanvallen uitgevoerd kort na het aflopen van een wapenstilstand met de regering. President Juan Manuel Santos heeft de vredesonderhandelingen met het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) opgeschort.

De rebellen van het ELN gebruikten onder meer explosieven op een oliepijpleiding, die op twee plaatsen schade op liep. Ook raakten er twee militairen gewond door een aanval met een granaat op een marinebasis in Arauquita.

Afgelopen maandag is het onderhandelingsteam van de Colombiaanse regering aangekomen in Quito om weer samen met de rebellen van het ELN de vredesonderhandelingen weer te hervatten. Vandaag zouden beide partijen aan de vijfde cyclus van de vredesbesprekingen beginnen. Na nieuwe aanslagen door het ELN besloot Santos om zijn hoofdonderhandelaar terug te roepen naar Bogota en de vredesbesprekingen op te schorten.

In eerste instantie zouden beide partijen dinsdag al om de tafel gaan zitten om het tijdelijk staakt-het-vuren, dat dinsdag is beëindigd, per direct te verlengen. Echter, werd dit voorstel tegengehouden door onderhandelaar van het ELN, Pablo Beltrán, omdat hij vond dat er te veel is afgespeeld tijdens de wapenstilstand dat eerst nader besproken moet worden. Volgens Beltrán zou de regering zich niet aan de voorwaarden hebben gehouden zoals de omstandigheden van honderden gevangen genomen rebellen te verbeteren. De regering beschuldigt de rebellen voor twee aanslagen tijdens het staakt-het-vuren waarbij meer dan twaalf mensen werden gedood.

Hoewel er volgens beide partijen nog wel wat obstakels zijn zei dinsdag de Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken, María Fernanda Espinosa, dat beide partijen bereidheid hebben getoond het staakt-het-vuren te willen verlengen. Ze noemde het een prioriteit dat ook daadwerkelijk te bewerkstelligen. Een dag later, de dag van de besprekingen, kozen de rebellen voor een offensief.

President Juan Manuel Santos reageerde teleurgesteld. ,,Ik betreur het besluit van ELN om de terreuraanslagen te hervatten”, zei Santos. ,,De regering was altijd bereid de wapenstilstand te verlengen.” Hij noemde het onbegrijpelijk dat de rebellen dwars lagen. Santos heeft het leger opdracht gegeven om “hard op te treden tegen de agressie van ELN”.

De rebellen van het ELN en de regering van Colombia onderhandelen in Ecuador over een vredesakkoord, zoals eerder ook met de FARC is gesloten. In hun eerste jaar van onderhandelen bereikten beide partijen een tijdelijke wapenstilstand dat op 1 oktober vorig jaar inging.