Regering Colombia verwacht binnen enkele weken gesprekken met FARC-dissidenten

De Colombiaanse regering verwacht binnen enkele weken besprekingen te beginnen met twee dissidente groepen die zijn opgericht door voormalige FARC-rebellen die het vredesakkoord van 2016 van de groep verwerpen, aldus de hoogste vredesfunctionaris van het land.

President Gustavo Petro heeft gezworen een einde te maken aan het 60-jarige conflict in Colombia – waarbij minstens 450.000 mensen zijn omgekomen. Hij wil dit doen door vredesakkoorden te sluiten met de resterende rebellen en misdaadbendes en door het bestaande vredesakkoord met de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) volledig uit te voeren.

Zijn regering heeft de vredesbesprekingen met het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN), die vorige week in Mexico met een tweede ronde zijn begonnen, al hervat en is een staakt-het-vuren overeengekomen met misdaadbendes en twee dissidente facties van de FARC, de Estado Mayor Central en Segunda Marquetalia.

“Wij denken dat deze eerste fase van toenadering en het opbouwen van vertrouwen ons in de komende weken naar een tweede fase zal leiden, namelijk het begin van de dialoogfase”, aldus de hoge vredescommissaris Danilo Rueda (foto).

“De dialoogfase zal de ELN-dialogen aanvullen, waarbij twee onderhandelingstafels zullen beginnen: één met de Estado Mayor Central van de FARC en één met de FARC van Segunda Marquetalia,” voegde Rueda, een voormalig mensenrechtenactivist, eraan toe.

De leden van de Estado Mayor Central verwierpen de besprekingen die tot het akkoord van 2016 leidden, terwijl de oprichters van Segunda Marquetalia het akkoord drie jaar na de ondertekening ervan verwierpen, omdat de regering zijn beloften niet was nagekomen.

Volgens sommige juristen komt Segunda Marquetalia door het opzeggen van het akkoord niet in aanmerking voor meer dan een overgavedeal, een kwestie die volgens Rueda nog moet worden opgelost.

Ook de opschorting van de arrestatiebevelen tegen dissidente leiders en de uitdaging om vooruitgang te boeken bij de dissidentenbesprekingen zijn nog niet opgelost, zei hij.

Onderhandelingsteams van zowel de regering als het ELN hebben gezegd dat deze ronde zich zal concentreren op een staakt-het-vuren, nadat de twee partijen een korte impasse hadden doorbroken door de aankondiging van Petro van een bilateraal akkoord waarmee de rebellen later zeiden niet te hebben ingestemd.

De regering vertrouwt erop dat een staakt-het-vuren zal worden overeengekomen.

“Dit is wat we verwachten: een begin van de-escalatie en een bilateraal staakt-het-vuren met het Nationale Bevrijdingsleger,” zei hij.

Topcommandant van het ELN Antonio Garcia zei onlangs op sociale media dat vrede geen synoniem is voor het neerleggen van de wapens, maar Rueda zei dat alle besprekingen moeten leiden tot ontwapening.

Naast de verhoopte overgavebesprekingen met de Gaitanista Self-Defense Forces – beter bekend als de Clan del Golfo – en de Sierra Nevada-misdaadbendes, heeft de regering ook contact met 17 stedelijke bendes uit steden als Medellin, Buenaventura en Quibdo, waar inspanningen al tot een staakt-het-vuren hebben geleid, aldus Rueda.

“Elke groep die wordt uitgesloten van de vredesopbouw zal een stabiele, duurzame en definitieve vrede in Colombia onhaalbaar maken”, zei hij.

Bron :
Foto:elespectador.com