Regering: ELN is verantwoordelijk voor bloedbad in Nariño

De regering van Colombia zegt dat de guerrillagroep ELN verantwoordelijk is voor het bloedblad in Nariño waarbij 13 doden zijn gevallen

Het incident vond plaats op 27 november in de zuidwestelijke regio van Narino, een plaats waar misdaadbendes en rebellengroepen cocaplanten kweken, verwerken tot cocaïne en het vervolgens smokkelen naar andere continenten. Het ELN en verschillende criminele bendes proberen de macht te krijgen over het voormalig territorium van de FARC. De FARC heeft sinds het vredesakkoord van vorig jaar zich ontwapend en is als politieke partij verder gegaan.

Vicepresident Óscar Naranjo verklaarde woensdag dat leden van het ELN een groep FARC-dissidenten, die zichzelf Rural Resistance noemt, hebben aangevallen die aan het feesten varen. Volgens Naranjo kwamen 6 mensen om het leven en een gewonde waaronder burgers.

Volgens Carlos Negret van de Colombiaanse ombudsman bewijst alles op een onverwachtse aanval op feestvierende FARC-dissidenten en burgers. Negret, die het gebied heeft bezocht, zegt dat in de omgeving van Magüí Payán bij de aanval 13 mensen zijn gedood.

Volgens Negret is het verschil in het dodental te wijten aan het feit dat een week geleden al meerdere lichamen begraven waren.

Negret zegt ook dat het een duidelijke schending van het staakt-het-vuren is. De regering en het ELN hebben sinds 1 oktober een bilateraal staakt-het-vuren dat tot 9 januari stand moet houden.