Regering en de dissidenten van de FARC hervatten vredesdialoog over het staakt-het-vuren

De Colombiaanse regering en de Estado Mayor Central (EMC), de grootste dissidente FARC-groep, zijn dinsdag begonnen aan een derde cyclus van de vredesonderhandelingen om de weg naar vrede te bespreken en met een “positieve” eindbalans van het bilaterale staakt-het-vuren dat drie maanden van kracht is en dat in afwachting is van verlenging.

“Wat er tijdens de drie maanden van het staakt-het-vuren is gebeurd, zal worden geëvalueerd: er is een verificatiemechanisme, een noodrapport en er is een balans die onregelmatigheden vertoont, maar die over het algemeen positief is”, zei de hoofdonderhandelaar van de regering, Camilo González Posso.

Dit staakt-het-vuren begon op 15 oktober en is overeengekomen tot 15 januari, dus de verlenging ervan zal worden besproken aan de onderhandelingstafel. Daarnaast namen de vijandelijkheden aanzienlijk af nadat de grootste dissidentengroep op 12 december aankondigde af te zien van ontvoeringen voor economische doeleinden.

Deze cyclus, die naar verwachting zal eindigen op 20 januari, zal voor het eerst worden gehouden in Bogotá, waar de EMC-afgevaardigden, die in december werden gewisseld nadat de guerrillastrijders besloten dat de alias ‘Andrey Avendaño’ zou aftreden als delegatieleider en de alias ‘Leopoldo Durán’ zou benoemen.

De partijen zullen de onderhandelingsagenda hervatten, die de tweede cyclus op 12 december afsloot met de aankondiging van de opschorting van ontvoeringen voor economische doeleinden, en het staakt-het-vuren zal een van de centrale elementen blijven, maar niet het enige.

De hoofdonderhandelaar van de regering zei dat het ook “de toezeggingen om de burgerbevolking te respecteren, niet alleen met betrekking tot ontvoeringen of vrijheidsberoving” maar ook andere kwesties zoals “uitgebreide transformaties van illegale naar legale economieën”.

“En heel belangrijk, als de rondetafel daartoe besluit, zal de opbouw van een milieuagenda beginnen, met besluiten die naar verwachting onmiddellijk in het Amazonegebied zullen worden toegepast, over kwesties als het tegen gaan van ontbossing, respect voor organisaties en hun autonomie, en aandacht voor de gemeenschappen in dit gebied,” zei González.

Bron :
Foto:elpais.com.co