Regering en dissidenten van de FARC bereiken een akkoord over het hervatten van vredesbesprekingen

De regering van Colombia en gewapende dissidenten Estado Mayor Central onder leiding van Iván Mordisco zijn overeengekomen om vredesbesprekingen aan te gaan en een nieuw staakt-het-vuren in gang te zetten, zo kondigden de twee partijen zaterdag aan.

In een gezamenlijke verklaring werd niet gespecificeerd hoe snel het staakt-het-vuren van kracht zou worden, maar wel dat er vredesbesprekingen zouden beginnen tussen de regering en de dissidenten van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), een opstand die in 2016 de wapens neerlegde.

De wapenstilstand “zal gericht zijn op het verminderen van de confrontatie en het geweld”, zeiden afgezanten van president Gustavo Petro en Ivan Mordisco, hoofd van de Estado Mayor Central (EMC), die bestaat uit rebellen die het vredesakkoord van 2016 verwierpen, in de verklaring.

Een eerder staakt-het-vuren eindigde in mei nadat Petro de rebellengroep beschuldigde van het executeren van vier kinderen en tieners van de inheemse Murui-gemeenschap in het zuiden van Colombia.

De vier Murui minderjarigen werden gedood nadat ze waren overgelopen van een dissidente factie van de FARC genaamd het Carolina Ramirez front, zei de mensenrechtenombudsman van het land toen.

In de verklaring van zaterdag stond dat het staakt-het-vuren voor het hele land zou gelden met als doel “de burgermaatschappij bij het vredesproces te betrekken”.

Afgevaardigden kwamen sinds donderdag bijeen in de bergen van het zuidwestelijke departement Cauca, in de eerste formele ontmoeting tussen de regering en de gewapende groep, die profiteert van drugshandel en illegale mijnbouw.

Bron :
Foto:diariolalibertad.com