Regering en ELN-rebellen hervatten vastgelopen vredesbesprekingen in Venezuela

Het streven van president Gustavo Petro naar vrede gaat door terwijl Colombia en de ELN-rebellen instemmen met verdere gesprekken.

De Colombiaanse regering en de guerrillabeweging ELN hebben gezegd dat ze de vredesbesprekingen zullen hervatten die de rebellen vorige week hadden opgeschort.

In een gezamenlijke verklaring in Havana – waar gesprekken plaatsvonden die meerdere dagen werden uitgesteld – zeiden de partijen maandag dat ze “door zouden gaan met de activiteiten die waren vastgelegd” in eerdere overeenkomsten, terwijl ze zich voorbereiden op een nieuwe onderhandelingsronde in Venezuela in april.

Vorige week verklaarde de ELN dat het proces tot nader order ‘bevroren’ was, wat de regering ertoe aanzette de guerrillastrijders de schuld te geven van het onnodig verlengen van het decennialange gewapende conflict in het land.

Het ELN zei dat het proces in een “crisis” was terechtgekomen doordat functionarissen van een Colombiaans departement afzonderlijke gesprekken met strijders daar aankondigden, terwijl de nationale inspanningen om vrede te sluiten aan de gang waren.

Sinds zijn verkiezing in 2022 tot de allereerste linkse president van Colombia heeft Gustavo Petro geprobeerd een einde te maken aan zestig jaar van gevechten waarbij de veiligheidstroepen, guerrillastrijders, rechtse paramilitairen en drugsbendes van het land zijn betrokken.

De gesprekken met het ELN, het Nationale Bevrijdingsleger, werden in november van dat jaar hervat. Ze waren in 2019 geschorst door Petro’s voorganger Ivan Duque na een autobomaanslag op een politieacademie in Bogota, waarbij 22 mensen om het leven kwamen.

Bron :
Foto:radionacional.co