Regering en rebellen in Colombia sluiten ontmijningsakkoord

De Colombiaanse regering en de linkse Farc-rebellen hebben een historisch akkoord gesloten met betrekking tot een ontmijningsoperatie in het Zuid-Amerikaanse land. De rebellen zullen helpen bij het aanwijzen van de plaatsen waar er mijnen liggen, waarop specialisten van de strijdkrachten de mijnen onschadelijk zullen maken. Dat heeft regeringsonderhandelaar Humberto de la Calle zaterdag gezegd in de marge van de vredesgesprekken in Havanna.

De gezamenlijke operatie wordt gecoördineerd door de gespecialiseerde Noorse ngo Norwegian People’s Aid. ”We willen geen slachtoffers meer in de toekomst, ontmijnen is een gigantische eerste stap naar vrede”, aldus een onderhandelaar van de regering.

Er zijn weinig landen in de wereld waar zo veel mijnen liggen als in Colombia. De afgelopen 25 jaar werden volgens cijfers van de autoriteiten in Colombia meer dan 11.000 mensen het slachtoffer van landmijnen en niet-ontplofte munitie.

Sinds donderdag zit het Colombiaanse leger met de guerrillabeweging om tafel. De ontmoeting tussen beide militaire kaders is een mijlpaal in de vredesonderhandelingen tussen de regering en de FARC, die al twee jaar duren.