Regering gaat vredesgesprekken met ELN weer oppakken

De regering van Colombia gaat de vredesgesprekken met de rebellen van het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) hervatten. Dat heeft president Juan Manuel Santos zondag meegedeeld. Eerder deze maand had de president de vredesonderhandelingen met de guerrillabeweging nog opgeschort nadat het ELN enkele gewelddadige aanvallen uitvoerde vlak na het beëindigen van het tijdelijk staakt-het-vuren.

President Santos deelde via Twitter mee dat, Gustavo Bell, de hoofdonderhandelaar van de Colombiaanse regering, de opdracht heeft gekregen om “de mogelijkheid van een nieuw staakt-het-vuren te onderzoeken”.

Bell werd eerder deze maand uit de onderhandelingen gehaald, die in de Ecuadoraanse hoofdstad Quito worden gehouden, nadat het ELN op de dag van de vijfde cyclus van vredesonderhandelingen koos voor een reeks aanvallen tegen de regering.

Santos geeft Bell toestemming om de onderhandelingen in Quito te hervatten. Ook het Nationaal Bevrijdingsleger heeft verklaard dat het bereid is om opnieuw plaats te nemen aan de onderhandelingstafel.

In februari vorig jaar hebben de regering en ELN vredesonderhandelingen opgestart om een einde te maken aan een halve eeuw van geweld tussen beide partijen. De vredesgesprekken leidde tot een tijdelijk staakt-het-vuren dat van 1 oktober 2017 tot en met 9 januari 2018 duurde. In de vijfde cyclus van de gespreksronden zou gestreefd worden naar een verlenging van de wapenstilstand.