Regering verklaart officieel het weerfenomeen El Niño in Colombia

De minister van Milieu en Duurzame Ontwikkeling, Susana Muhamad, gaf aan dat het weerfenomeen El Niño al aanwezig is in Colombia en waarschuwde het land zich te blijven voorbereiden op de mogelijke gevolgen ervan in de gebieden.

“Volgens Ideam en alle internationale meteorologische instellingen is dit het vijfde kwartaal op rij geweest waarin de temperatuurafwijkingen van de Stille Oceaan boven de 0,5ºC liggen. Dit betekent dat het fenomeen El Niño volwassen is geworden en zijn aanwezigheid in Colombia officieel kan worden verklaard. Dit betekent dat het land door moet gaan met de voorbereiding. El Niño is geen spel: bereid je voor en handel”, zei Muhamad.

De opwarming van de Stille Oceaan heeft gevolgen voor de atmosferische dynamiek, vertegenwoordigd door hogere temperaturen en verminderde regenval. Er is echter een aanwezigheid van tropische cyclonen die de regen van de afgelopen dagen in het Caribisch gebied en de Andesregio hebben veroorzaakt.

In dit verband legde Ghisliane Echeverry, directeur van Ideam, uit dat “we voorspellen dat gedurende de maand november een groot deel van het grondgebied vanwege deze omstandigheden een regenseizoen zal hebben. Hoewel de regen intens is, ligt het gemiddelde onder records en zien we hogere temperaturen. Het droge seizoen begint in december en kan in 2024 enkele maanden duren.”

Met het oog op dit klimaatpanorama en met de komst van dit fenomeen heeft de nationale regering een budget van 2,2 miljard pesos toegewezen aan het Nationaal Managementplan, waardoor de inspanningen kunnen worden geconcentreerd op 176 gemeenten die kwetsbaar zijn voor watertekorten en de gevolgen van droogte, onder meer bosbranden; 33 van deze gemeenten hebben een hoge gevoeligheid, 78 matig en 65 laag.

Om deze acties in het gebied te versterken heeft de nationale regering de campagne ‘El Niño is geen spel’ gelanceerd, die tot doel heeft gemeenschappen op de hoogte te houden van de mogelijke gevolgen van het fenomeen, de aanpassing aan de gevolgen ervan te bevorderen en de risico’s voor de gezondheid te verminderen. , bosbranden voorkomen, watergebruik beschermen en rationaliseren, natuurlijke hulpbronnen behouden, klimaatbestendigheid bevorderen en zorgen voor veiligere en duurzamere omgevingen.

Ten slotte wordt aanbevolen dat territoriale autoriteiten de hydrometeorologische monitoringnetwerken en systemen voor vroegtijdige waarschuwing in hydrografische bekkens versterken om mogelijke bedreigingen te voorkomen en een strategie voor risicovermindering voor de bevolking op te stellen.

Om deze acties in het gebied te versterken, lanceerde de nationale overheid de campagne ‘El Niño is geen spelletje’, die tot doel heeft het proberen de gemeenschappen op de hoogte te houden van de mogelijke gevolgen van het verschijnsel, de aanpassing aan de gevolgen ervan te bevorderen en de risico’s voor de gezondheid te verminderen, bosbranden te voorkomen, het gebruik van water te beschermen, het gebruik van water te behouden, behoud van natuurlijke hulpbronnen, bevordering van klimaatbestendigheid en zorgen voor veiligere en duurzamere omgevingen.

Bron :
Foto:caracol.com.co