Regionale verkiezingen in Colombia

Vandaag worden er regionale verkiezingen gehouden waarbij de stemgerechtigde Colombianen de nieuwe gouverneurs, plaatsvervangers, burgemeesters, raadsleden en raadsleden zullen kiezen die de komende vier jaar aan de macht zullen zijn. De stembureaus, die vanaf 8.00 uur ’s ochtends geopend zijn, zullen tot 4.00 uur ’s middags geopend zijn, zodat kiezers hun stemrecht kunnen uitoefenen.

Bij de regionale verkiezingen in Colombia worden meer dan 20.000 openbare ambten vastgelegd, waaronder 32 gouverneurs en 1.102 burgemeesters. De Colombiaanse president, Gustavo Petro, verwelkomde zaterdagavond de aankondiging van de Registraduría dat al het verkiezingsmateriaal al klaar legt in de 120.000 stembureaus in het hele land, inclusief de 21 stembureaus waar veiligheidsincidenten dreigden.

Veel van de aandacht zal uitgaan naar Bogotá, de enige grote stad waar de kandidaat van de president enige kans maakt om te winnen. De peilingen zijn het er echter over eens dat Carlos Fernando Galán van het Nieuwe Liberalisme de grote favoriet is in de hoofdstad met ongeveer 20 punten voorsprong op Petrista Gustavo Bolívar en de onafhankelijke Juan Daniel Oviedo – de peilingen verschillen over de vraag of er een tweede ronde komt en wie de tweede plaats inneemt.

De race zal spannender zijn in Cali, waar de peilingen een gelijkspel laten zien tussen ‘Chontico’ Ortiz en Alejandro Eder, beide met 35%. In andere hoofdsteden lijken er geen verrassingen te zijn: in Medellín leidt Fico Gutiérrez in stemintenties; in Bucaramanga leidt dominee Jaime Andrés Beltrán met meer dan 30%; in Barranquilla ligt voormalig burgemeester Alex Char meer dan 60 punten voor op zijn belangrijkste rivaal.

Bron :
Foto:semana.com