Ringvormige zonsverduistering te zien in Colombia

Duizenden mensen in heel Amerika staarden zaterdag naar de hemel om getuige te zijn van een zeldzaam fenomeen dat bekend staat als een ringvormige zonsverduistering, waarbij de maan voor de zon langs gaat en er tijdelijk een “ring van vuur” aan de hemel verschijnt.

In het geval van Colombia was deze bijzondere gebeurtenis zichtbaar vanaf 11:38 ’s ochtends. Het zuidwesten van het land was het gebied waar de eclips het meest zichtbaar was, maar de beste locatie was de woestijn van Tatacoa, waarbij 95% van de maan de zon bedekte.

Een ringvormige zonsverduistering treedt op wanneer de maan tussen de aarde en de zon doorgaat op een moment dat de maan op of dicht bij haar verste punt van onze planeet staat. De zon zelf wordt niet volledig verduisterd, zoals bij een totale zonsverduistering. In plaats daarvan ontstaat het beeld van een schitterende ring op de omtrek van de zon die de donkere schijf van de maan omringt.

Volgens astronomen van het Bogotá Planetarium zal de volgende zonsverduistering plaatsvinden op 4 april 2024 en in zijn volledige fase zichtbaar zijn vanuit Mexico en de Verenigde Staten.

Bron :
Foto:video RCN