Ruim 47.700 mensen in Colombia besmet met het zikavirus

Het Nationale Gezondheidsinstituut (INS) in Colombia meldde zaterdag in haar wekelijkse rapport dat 47.771 mensen besmet zijn met het zikavirus waarvan 8890 zwangere vrouwen.

Sinds het begin van de epidemie fase, zijn er 39.924 gevallen bevestigd door klinieken 2090 door laboratoria en zijn er 5757 verdachte gevallen, volgens het meest recente epidemiologische bulletin.

Hoewel in het algemeen de symptomen van zika mild zijn zoals lage koorts, hoofdpijn, gewrichtspijn en huiduitslag, kan het gevaarlijk zijn voor het kind van een zwangere vrouw. Baby’s kunnen geboren worden met microcefalie, een onomkeerbare aangeboren ziekte die onherstelbare schade aan de cognitieve en motorische ontwikkeling van het kind veroorzaakt.

De Nederlandse dagbladen meldden vrijdag dat in Colombia voor het eerst baby’s geboren zijn met een afwijking die in verband wordt gebracht met het zika-virus. De informatie afkomstig van de website van Nature vertelt dat drie baby’s geboren zijn met afwijkingen waarvan de moeders besmet waren met het zikavirus.

Het Nationale Gezondheidsinstituut van Colombia heeft dit in zijn laatste verslaggeving van zaterdag niet bevestigd.

In de laatste week zijn er 5.065 nieuwe gevallen bijgekomen en 1237 nieuwe gevallen van zwangere vrouwen werden gemeld.

Het virus handhaaft zich in 282 gemeenten en de meest getroffen zijn de vrouwen (67,4%). Het hoogste percentage komt zich voor in de doelgroep van 25 tot 29 jaar (14,1%).

Het virus wordt verspreid in het hele Amerikaanse continent met uitzondering van Canada en Chili, waarschuwde de World Health Organization (WHO).