Santiago Buitrago wint de koninginnenrit van de Giro d’Italia

Santiago Buitrago heeft de negentiende etappe – de koninginnenrit – in de Giro d’Italia gewonnen. De Colombiaanse klimmer was de sterkste van een kopgroep die de ruimte kreeg van het peloton. In de finale, een steile slotklim was Buitrago te sterk voor de Canadees Derek Gee en reed solo naar de overwinning.

De wielrenner uit Bogota behaalde de zege nadat hij in de laatste bergpas de Canadees Derek Gee had overwonnen, die in de laatste zeven kilometer van de vluchters ontsnapte en tot iets minder dan twee kilometer voorop bleef, waarbij de Colombiaan zijn enige achtervolger was.

Met nog 1,4 kilometer te gaan zette de Bahrain Victorious-renner zijn dodelijke aanval in, haalde Gee comfortabel in en ging solo naar de overwinning. Buitrago bereikte de finish met een tijd van 5u28′07″, waarmee hij de Canadees met 51″ versloeg en met 1′46″ op de Sloveen Primoz Roglic, die in het hoofdpeloton een zware strijd leverde met de Brit Geraint Thomas en de Portugees Joao Almeida.

Dit was Santiago Buitrago’s tweede overwinning in de Giro d’Italia en de tweede overwinning voor Colombia in deze editie van de race, nadat Einer Rubio acht dagen geleden etappe 13 van de race won.

Rubio eindigde de dag als tiende op 2′26″ van zijn landgenoot en bleef de beste Colombiaan in het algemeen klassement van de wedstrijd op de 11e plaats, op 7′40″.

Met zijn overwinning steeg Buitrago vijf posities en staat nu op de 12e plaats in het algemeen klassement, 10′03″ achter Geraint Thomas, die de roze trui van de wedstrijd behoudt, gevolgd door Primoz Roglic op 26″ en Joao Almeida op 59″.

Bron :
Foto:@SantiagoBS26 Twitter