Santos benoemt nieuwe minister van Mijnbouw en Energie

President Juan Manuel Santos heeft dinsdag German Arce benoemd als de nieuwe minister van Mijnbouw en Energie (MINMINAS), de opvolger van Tomas Gonzalez die ontslag nam vanwege een energiecrisis.

Droog weer veroorzaakt door het fenomeen El Niño zorgde er voor dat waterkrachtcentrales niet voldoende energie produceerden. Door storingen in twee energiecentrales lag Colombia op het randje van mogelijke black-outs en energierantsoennering. Gonzalez kreeg veel kritiek over zijn handelen terwijl er al een onderzoek op hem liep. Hij was namelijk betrokken bij het ondertekenen van een aantal contracten met het bedrijf Connecta, die tot zijn familie behoort.

Santos moest ingrijpen en heeft verzocht zijn ontslag in te dienen. Vervolgens heeft Santos het Colombiaanse volk gevraagd door middel van een energiebesparingscampagne genaamd “Apagar, paga” om bewust met energie om te gaan en elektriciteit te besparen om energierantsoennering te voorkomen.

Arce, is een econoom en voormalig viceminister van Financiën, die de energiesector moet waarnemen in een periode van zwakke olieprijzen die de inkomsten van de regering drukken.

Arce neemt het stokje over van Maria Lorena Gutiérrez die tijdelijk deze post waarnam nadat Tomas Gonzalez zijn ontslag had ingediend.