Santos bevestigt vondst Spaans galjoen gevuld met goud

Het wrak van het gezonken Spaanse galjoen San José is ontdekt. Dat maakte de Colombiaanse president Juan Manuel Santos vrijdag bekend via een twitter-bericht. Het schip dat meer dan 300 jaar geleden zonk vervoerde mogelijk een grote lading aan edelstenen, goud en zilver.

President Juan Manuel Santos twitterde vrijdag het volgende bericht: ‘Goed nieuws! We hebben het galjoen San José gevonden! Morgen zal ik meer details onthullen in een persconferentie vanuit Cartagena’


De Britse vloot bracht het Spaanse galjoen in 1708 in de buurt van Rosario eilanden bij Cartagena tot zinken. Het schip met zijn lading is het onderwerp van een lange juridische strijd tussen Colombia en het bergingsbedrijf Sea Search Armada, dat het gebied zou hebben ontdekt waar het vaartuig ten onder was gegaan.

Het in de VS gevestigde bergingsbedrijf en de Colombiaanse overheid waren aanvankelijk overeengekomen de opbrengsten uit de vondst te delen, maar de regering besloot later alles te claimen. Een Amerikaanse rechter oordeelde in 2011 dat het schip eigendom is van Colombia.