Santos kondigt rood alarm af voor laag waterpeil in rivieren

Colombia heeft rood alarm geslagen vanwege de lage waterstanden in twee belangrijke rivieren die honderden dorpen en steden in het land water leveren, meldde de President Juan Manuel Santos woensdag.

Een vijfde van de Colombiaanse gemeenten hebben al maatregelen genomen door op waterrantsoen te gaan als gevolg van het fenomeen El Niño die de regenval dramatisch heeft verminderd.

Alhoewel Santos nog geen verdere details bekend maakte, zal de regering waarschijnlijk binnenkort het waterrantsoen uitbreiden en een limiet opleggen van het waterverbruik in woningen.

Het Colombiaanse meteorologisch instituut had aanbevolen om rood alarm te slaan, zei de president.

“Ik verklaar rood alarm voor de lage waterniveaus van de rivieren Magdalena en Cauca in 23 provincies,” zei Santos.

Toekomstige energie rantsoenering zou een mogelijkheid kunnen zijn, voegde de president er aan toe. Zeventig procent van de Colombiaanse energie wordt hydro-elektrisch geleverd.

Het El Nino weerpatroon is gekoppeld aan de opwarming van de Stille Oceaan en heeft de neiging om Colombia en Midden-Amerika droogte te veroorzaken, terwijl het in het zuidelijk continent hevige overstromingen zijn.

Verwoestende overstromingen in de grensregio’s van Paraguay, Uruguay, Brazilië en Argentinië hebben er voor gezorgd dat sinds 18 december maar liefst 160.000 mensen zijn gevlucht.

Het verschijnsel dreigt ook de landbouw in Colombia te beïnvloeden, waaronder de productie van koffie, een van de belangrijkste export.

De regering verklaarde deze week ook rood alarm vanwege een toename van bosbranden als gevolg van droogte, veroorzaakt door El Niño, die landelijk een temperatuurstijging van 3-4 graden Celsius in verschillende gebieden veroorzaakt.