De regering heeft de wapenstilstand met de guerrillabeweging FARC tot 31 oktober verlengd. Dat heeft president Juan Manuel Santos dinsdagavond bekendgemaakt.
Hij waarschuwde dat het land ,,in een grijze zone is beland” en dat het staakt-het-vuren met de beweging FARC eind deze maand afloopt.
Hij sprak daarbij de hoop uit dat het vredesakkoord dat vorige week gesloten werd ondanks afwijzing door een krappe meerderheid van het Colombiaanse volk alsnog gered kan worden.
Santos heeft vanochtend een overleg gehad met zijn voorgangers Alvaro Uribe en Andres Pastrana, de meest prominente vertegenwoordigers van het ‘nee’-kamp. Uribe was de drijvende kracht achter de afwijzing in het referendum van het vredesakkoord dat Santos met de FARC had bereikt. Santos riep op tot een constructieve houding omdat het land zich nu in een gevaarlijke zone bevindt.
Defensieminister Luis Carlos Villegas sprak zijn zorgen uit via de media over de terugkeer van FARC-rebellen in de jungle en bergen. Zij nemen ondertussen hun positie weer in uit voorzorg om zichzelf te kunnen beschermen. De rond 5.700 gewapende rebellen hadden zich volgens het akkoord naar bepaalde zones begeven waar zij hun wapens zouden inleveren. Nu het akkoord bij referendum is verworpen, keren zij naar hun posten terug.
De onderhandelingen met de FARC zijn ondertussen in gang gebracht. Hoofdonderhandelaar van de Colombiaanse regering, Humberto de la Calle, en Hoge Commissaris voor de Vrede, Sergio Jaramillo zijn in Cuba opnieuw rond de tafel gegaan met de FARC.