Santos verontschuldigt zich voor inval Justitiepaleis in 1985

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos verontschuldigde zich voor de acties die zijn land had genomen tijdens een legerinval op het Paleis van Justitie, waarbij bijna 100 mensen gedood werden nadat het gebouw werd bezet door guerrilla’s.

Santos zijn verontschuldiging kwam vrijdag in het herbouwde Paleis van Justitie, tijdens een ceremonie ter herdenking van 30 jaar na het bloedig optreden.

Hij handelde in overeenstemming met een uitspraak van vorig jaar door het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens dat de Colombiaanse Staat veroordeelde van het verdwijnen van 12 individuen, waarvan de meeste cateringwerknemers waren, die levend uit het gebouw werden genomen tijdens de 48 uur durende impasse.

Op 6 november 1985 wordt het Justitiepaleis bezet door een commando van het M-19, een van de actiefste guerrillabeweging op dat moment in Colombia. Amper een uur later wordt een militaire operatie uitgevoerd die tot doel heeft de gijzelaars en de rechterlijke macht te bevrijden. Na twee dagen militaire gevechten tussen beide kampen is de eindbalans uitermate triest: 95 doden, waaronder 11 magistraten van het Hoger Gerechtshof, 11 vermisten en een totaal uitgebrand en verwoest Justitiepaleis.