Schandaal rond oppas neemt steeds vreemdere wendingen

Een politiek schandaal in Colombia dat uitbarstte met beweringen over het illegaal afluisteren van een kinderoppas van een presidentiële assistent, komt deze week tot een hoogtepunt nu de betrokkenen moeten getuigen voor aanklagers.

De zaak heeft president Gustavo Petro in het nauw gedreven en is verantwoordelijk gesteld voor de schijnbare zelfmoord van een politieagent die vorige week aan zijn beveiliging werkte.

Vanaf donderdag zullen functionarissen, waaronder Petro’s voormalige stafchef Laura Sarabia en ex-ambassadeur in Venezuela Armando Benedetti, een week lang verschijnen voor aanklagers die de zaak onderzoeken, zo werd dinsdag bekendgemaakt.

De saga heeft de Colombiaanse samenleving in zijn greep met alle elementen van een soap: beweringen van chantage, gestolen dollars in een aktetas, ontvoering, leugendetectortests en campagnefraude.

Door de beweringen werden Sarabia en Benedetti – twee belangrijke medewerkers van Petro – gedwongen om af te treden, waarna één van hen de beschuldigingen van illegale campagnefinanciering tegen de president zelf uitte.

Het begon allemaal met Marelbys Meza, een kinderopppas in dienst van Sarabia, die tegenover een krant beweerde dat ze het slachtoffer was geworden van illegale telefoontaps na de verdwijning van een aktetas met duizenden dollars uit het huis van haar baas.

Om toegang te krijgen tot haar gesprekken zou er een vals rapport zijn gebruikt om haar in verband te brengen met de georganiseerde misdaad, aldus procureur-generaal Francisco Barbosa, die een onderzoek is gestart.

Meza heeft haar voormalige werkgever er ook van beschuldigd haar in januari te hebben onderworpen aan illegale ondervragingen en een leugendetectortest in een gebouw dat verbonden is aan het presidentieel paleis in Bogota.

De onthullingen zorgden ervoor dat Sarabia en Benedetti elkaar beschuldigden van wangedrag. Meza had eerder als oppas voor Benedetti gewerkt en Sarabia beschuldigde de ambassadeur ervan haar erin geluisd te hebben.

Terwijl de zaak in een stroomversnelling raakte, dreigde Benedetti Sarabia met het onthullen van vermeende illegale financiering van Petro’s campagne, waarvan hij een belangrijke adviseur was geweest.

Op vrijdag werd politie luitenant-kolonel Oscar Davila dood aangetroffen in zijn auto in Bogota, naar verluidt door een zelf toegebrachte schotwond. Petro zinspeelde op zelfmoord en Colombiaanse media meldden dat Davila op de een of andere manier betrokken zou zijn geweest bij het afluisteren van Meza. Davila’s advocaat Miguel Angel del Rio zei dat zijn cliënt zich “vervolgd” en “bedreigd” voelde.

Onderzoekers van het openbaar ministerie hebben in de loop van het onderzoek twee keer het presidentschap bezocht, waaronder Davila’s kantoor op de 13e verdieping van een gebouw dat bij het presidentschap hoort.

Barbosa zei dinsdag dat alle hoofdrolspelers in de zaak zijn opgeroepen om te getuigen. De hoorzittingen beginnen donderdag met Davila’s advocaat en het hoofd van de presidentiële beveiliging, kolonel Carlos Feria Buitrago, die getuigen in verband met de dood van de politieagent.

In verband met de vermeende verdwijning van de koffer is Sarabia zelf opgeroepen om op 22 juni te getuigen. Op 20 en 21 juni moeten zes mensen getuigen in verband met de vermeende illegale afluisterpraktijken, waaronder vier leden van het presidentiële veiligheidsteam en de echtgenoot van Sarabia. Op de laatste dag, 23 juni, is Benedetti opgeroepen om zijn beweringen over de financiering van zijn campagne toe te lichten, zei de procureur-generaal.

Benedetti probeerde “woede en drank” de schuld te geven van zijn opgenomen, met scheldwoorden doorspekte tirade tegen Sarabia, die openbaar werd gemaakt door de krant La Revista Semana.

Het schandaal komt op een moment van gespannen relaties tussen Petro en Barbosa, die werd benoemd door de rechtse voorganger van de president. Petro, de allereerste linkse president van Colombia, heeft de procureur-generaal ervan beschuldigd tegen zijn “veranderingsagenda” in te gaan. De president ontkent elke ongepastheid.

Bron :
Foto:presidencia.gov.co