Senaat heeft pensioenhervorming van president Petro goedgekeurd

De wetgevers in de senaat stemden ervoor om de regering de beheerder te maken van ongeveer 70% van alle werknemersbijdragen, terwijl particuliere pensioenfondsen de rest zouden ontvangen.

Volgens het wetsvoorstel zou een deel van de salarissen van werknemers, tot wel 2,3 keer het minimumloon, naar het overheidssysteem gaan, terwijl de rest naar het particuliere systeem gaat. Particuliere pensioenfondsen ontvangen momenteel 75% van het volume van de werknemersbijdragen, schatte Corredores Davivienda.

Voor Petro betekent de goedkeuring van de Senaat een overwinning voor zijn regering, aangezien zijn afkeuring in een recente opiniepeiling 60% bereikte.

De hervorming omvat ook een door de centrale bank beheerd spaarfonds om toekomstige pensioencompensaties te betalen. De regering schat dat het spaarfonds tot 2052 maar liefst 320 miljard dollar zal accumuleren, inclusief financieel rendement.

De pensioenhervorming gaat in op 1 juli 2025 als deze wordt goedgekeurd door het Lagerhuis. Het wetsvoorstel omvat een beheervergoeding van maximaal 0,7% op activa die worden aangehouden door particuliere pensioenfondsen, die in de plaats zou komen van een heffing die werknemers vooraf betalen als ze bijdragen aan de sociale zekerheid. De vereniging van pensioenfondsen Asofondos schat dat de nieuwe vergoeding zal worden geheven op 49 miljard dollar aan activa.

Het wetsvoorstel moet nog in twee stemmingen worden goedgekeurd in het Lagerhuis, waar de regering een meerderheid heeft.

Bron :
Foto:wradio.com.co