Sociale leiders vermoord in Córdoba en Huila

Sociaal leider Manuel Guillermo Marriaga Martínez werd zaterdagavond vermoord in de gemeente Montelíbano, in het departement Córdoba, in het noorden van Colombia.

Martínez, 50 jaar, was lid van de politieke partij Alianza Social Independiente de Colombia (ASI) in de gemeente San José de Uré. Hij werd meerdere malen door huurmoordenaars neergeschoten terwijl hij op zijn motor door de wijk Villa Matoso reed.

Leden van zijn partij verwierpen de gewelddadige daad tegen Martínez en riepen de autoriteiten op om actie te ondernemen. “We vragen de bevoegde autoriteiten om de dood van onze lid op te helderen,” benadrukte ASI op Twitter.

Maandag werd nog een moord op een sociaal leider gerapporteerd in de gemeente Algeciras, in het departement Huila. Saúl Rojas werd maandagmiddag in zijn winkel in Algeciras doodgeschoten.

Vermeende huurmoordenaars schoten vanaf de straat bij het raam en verwondden de sociale leider, die naar een ziekenhuis werd gebracht waar hij uiteindelijk stierf aan zijn verwondingen. Rojas, 69, was de voorzitter van de actiegroep Junta de Acción Comunal in de wijk San Juanito.

Huila is het departement waar de meeste sociale leiders tot nu toe zijn gedood dit jaar. Mensenrechtenorganisaties in Colombia melden dat door de lockdown vanwege het coronavirus het aantal moorden op sociale leiders met 53% is gestegen.

Bron :
Foto:elnuevosiglo.com