Soldaat door sluipschutter ELN gedood

Volgens het Ministerie van Defensie in Colombia heeft een sluipschutter van de guerrillabeweging ELN een soldaat gedood.

Een sluipschutter van het Domingo Lain Sáenz Front van het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) heeft woensdag een militair gedood die een controleoperatie uitvoerde in de omgeving Puente Lipa in de gemeente Arauquita.

De vredesbesprekingen met de rebellen van ELN begonnen woensdag in Quito in een crisis, nadat de rebellen vlak na het beëindigen van de wapenstilstand aanslagen pleegden in het land. De start van de vijfde gespreksronde van de vredesonderhandelingen werd meteen afgebroken. President Juan Manuel Santos stuurde zijn hoofdonderhandelaar Gustavo Bell meteen terug naar Bogotá om de toekomst van de vredesonderhandelingen te beoordelen.

De rebellen van het ELN gebruikten woensdag onder meer explosieven op een oliepijpleiding, die op twee plaatsen schade op liep. Ook raakten er twee militairen gewond door een aanval met een granaat op een marinebasis in Arauquita. Vlak nadat president Santos zijn hoofdonderhandelaar terugriep, meldde het Ministerie van Defensie de dood van een soldaat door een sluipschutter van het ELN.

In Quito, zei de hoofdonderhandelaar van ELN, Pablo Beltrán, dat “incidenten” te midden van de complexe conflictsituatie voorkomen. “Maar desondanks moet het verloop van de gesprekken niet worden gewijzigd”, aldus Beltrán, die aan de pers toegaf dat het proces in een crisis was geraakt.

“Maar als de overheid geïnteresseerd is in het zoeken naar een uitweg uit dit incident, als er een positieve reactie is, dan blijft de delegatie (van ELN) hier”, voegde hij eraan toe.

President Santos gaf het leger echter de opdracht om “besluitvaardig op deze agressie te reageren” en beschuldigde de guerrillabeweging ervan te weigeren in te stemmen met een nieuwe wapenstilstand.