Soldaat sterft in gevecht met de FARC ondanks wapenstilstand

Een Colombiaanse soldaat stierf tijdens een confrontatie met de guerrillabeweging FARC, meldde het leger donderdag, terwijl de vredesbesprekingen, gericht op het beëindigen van het decennialange conflict, weer hervat zijn in Cuba.

De soldaat stierf aan een schotwond toen hij “oorlogsmateriaal” van een guerrillabasis verplaatste in het centrum van het departement Meta.

“Tijdens de inname van het oorlogsmateriaal, werden onze soldaten lastiggevallen door FARC-guerrilla’s,” aldus de verklaring. De soldaat werd geïdentificeerd als Wilson Tique.

De FARC heeft sinds maandag een eenzijdige wapenstilstand voor een maand in werking gesteld. Ze hebben vaker een eenzijdig staakt-het-vuren aangekondigd waarbij men geen acties en aanslagen pleegden, maar wel zich het recht gaven bij een confrontatie met het leger zich te verdedigen.

In april, heeft een eenheid van de FARC elf Colombiaanse soldaten gedood. Dat leidde tot een escalatie van de oorlog die de vredesbesprekingen in Havana tussen de regering en de guerrilla’s in gevaar bracht.

Woensdag 8 juli kondigde de FARC een tijdelijk eenzijdig staakt-het-vuren aan. Zondag 12 juli was het antwoord van de Colombiaanse regering open te willen staan voor een stappenplan voor een wapenstilstand.

De vredesbesprekingen zijn donderdag in Cuba hervat met aan beide zijden de onderhandelaars van de FARC en de Colombiaanse regering om de de-escalatie van het conflict te bespreken.