Soldaten botsen met FARC-dissidenten in aanloop naar vredesbesprekingen

In de gevechten met FARC-dissidenten zijn vier soldaten gedood. De botsing vond plaats in een belangrijke cocaproducerende regio.

Vier soldaten zijn gedood tijdens een vuurgevecht met leden van een dissidente guerrillagroep in de aanloop naar de vredesbesprekingen die maandag beginnen, zegt het Ministerie van Defensie van Colombia.

Bogota zei enkele uren voor de confrontatie dat de twee partijen gedurende drie dagen besprekingen zouden houden om een bilateraal staakt-het-vuren te formaliseren en een datum vast te stellen voor toekomstige vredesbesprekingen.

De guerrillagroep, Estado Mayor Central (EMC), is een groep die bestaat uit strijders van de nu ontbonden FARC die een vredesakkoord uit 2016 afwezen. De groep stemde echter in april in met gesprekken met de regering.

De botsing vond plaats in het departement Nariño, dicht bij de grens met Ecuador en de thuisbasis van een groot deel van de Colombiaanse cocateelt.

De controle over de lucratieve drugshandel heeft decennialang conflicten aangewakkerd in het Zuid-Amerikaanse land, waar linkse guerrilla’s, rechtse paramilitairen en drugskartels met elkaar strijden en de staat bestrijden.

President Gustavo Petro, zelf voormalig lid van een guerrillagroep, kondigde een wapenstilstand aan met alle overgebleven militante facties aan het eind van 2022. De wapenstilstand volgde op jaren van verzet tegen het vredesproces van 2016 onder zijn voorganger Ivan Duque.

Bron :
Foto:elcolombiano.com