Spanje arresteert abortusarts van rebellenbeweging FARC

De Spaanse politie heeft een man gearresteerd die ervan wordt beschuldigd meer dan honderd gedwongen abortussen te hebben uitgevoerd op vrouwelijke leden van de Colombiaanse rebellenbeweging FARC.

De man, Hector Arboleda Albeidis Buitrago, had gewerkt als verpleegkundige in Madrid en Colombia heeft om de uitlevering gevraagd, aldus de autoriteiten.

Op vrijdag kondigde het land aan een onderzoek te doen naar 150 gevallen van gedwongen abortus onder vrouwelijke rebellen. Dit gebeurde omdat een zwangerschap en een bevalling hun mogelijkheden om te vechten zouden ‘ondermijnen’.

Albeidis Buitrago, bekend als “El Enfermero,” is beschuldigd van deelname aan de meeste van die abortussen.

“Vrouwelijke rebellen werden gedwongen tot abortus zodat ze ‘het gevecht aan het front’ niet konden ondermijnen”, zei procureur-generaal Eduardo Montealegre.

“We hebben bewijs dat gedwongen abortus een beleid van de FARC was dat gebaseerd was om geen strijders te verliezen in oorlog”, zei hij.

De linkse FARC heeft dit soort praktijken zelf altijd ontkend en stelde dat de vrouwen de beschikking hadden over anticonceptie om te voorkomen dat ze zwanger werden.

Verschillende vrouwen die de rebellengroep verlaten hebben vertelden hun verhaal dat ze gedwongen werden abortus te plegen.

010002071849
Hector Arboleda Albeidis Buitrago

In september bereikten de Colombiaanse overheid en de rebellen een tijdelijk vredesakkoord. Naar verwachting zetten de regering en de FARC uiterlijk in maart hun handtekening onder een definitief akkoord. In mei of juni moet de Colombiaanse bevolking over de afspraak uitspreken.
Rechtbanken

De partijen gingen akkoord met dat naast amnestie er ook een waarheidscommissie komt en schadevergoeding voor slachtoffers. Er komen speciale rechtbanken om voormalige strijders te berechten die misdaden hebben gepleegd.

Het conflict tussen de FARC en het Colombiaanse leger duurt al tientallen jaren en heeft zeker 220.000 levens geëist.