Spanningen aan grens tussen Colombia en Venezuela lopen verder op

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft drieduizend soldaten naar de westelijke staat Tachira, aan de grens met Colombia, gestuurd. De troepen moeten er komaf maken met “paramilitairen, misdadigers, ontvoerders en drugdealers”, zo heeft de president bekendgemaakt.

Door de aanhoudende spanningen aan de grens tussen beide landen, hebben intussen al duizenden Colombianen Venezuela verlaten. De spanningen tussen beide landen zijn verder toegenomen nadat drie Venezolaanse militairen vorige week aan de grens in een hinderlaag waren gelokt en gewond waren geraakt. Maduro, die een rechtse paramilitair organisatie verantwoordelijk achtte voor het incident, besliste daarop meteen om de grens te sluiten.

Sindsdien heeft Venezuela ook al 1.100 Colombianen het land uitgezet. Ze worden door de overheid verdacht van het smokkelen van kruidenierswaren en aardgas. Er werden ook al verschillende huizen van Colombiaanse inwoners in de regio vernietigd. Door dat geweld hebben nog eens 6.000 andere Colombianen, die aan de overkant van de Venezolaanse grens woonden, beslist om terug te keren naar Colombia.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft tijdens een bezoek aan de grensstad Cucuta, aangedrongen op een diplomatieke oplossing voor het conflict. Donderdag hadden de twee landen nog hun ambassadeur teruggeroepen. (bron: deredactie.be)