Spanningen tussen Colombia en Israël lopen op nadat Petro dreigt de betrekkingen op te schorten

De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft zondag gedreigd de diplomatieke betrekkingen met Israël op te schorten als reactie op het besluit van Israël om de militaire leveranties aan zijn land stop te zetten vanwege zijn standpunt over de aanvallen van het Israëlische leger op Gaza.

“Als we de buitenlandse betrekkingen met Israël moeten opschorten, dan zullen we dat doen. Wij steunen geen genocide. De president van Colombia zal niet beledigd worden,” zei Petro op X.

Woordvoerder Lior Haiat van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zei eerder dat “op instructie van minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen, de plaatsvervangend directeur-generaal voor Latijns-Amerika van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, ambassadeur Jonathan Peled, de Colombiaanse ambassadeur in Israël, Margarita Manjarrez, heeft ontboden voor een berispend gesprek naar aanleiding van uitspraken van de Colombiaanse president Gustavo Petro.”

Haiat veroordeelde Petro’s uitspraken, die werden gezien als “steun aan de gruweldaden van Hamas,” die antisemitisme aanwakkeren en de vrede van de Joodse gemeenschap in Colombia bedreigen.

Petro riep Latijns-Amerika ook op om oprechte solidariteit te tonen met Colombia in de nasleep van Israëls “belediging” aan zijn adres.

“Van het volk van Israël vraag ik om hulp bij… het bereiken van vrede in Palestina en de wereld,” zei hij. “Colombia, zoals Bolivar en Narino ons hebben geleerd, is een onafhankelijk, soeverein en rechtvaardig volk.”

Na het bericht lanceerde Petro een nieuwe tirade tegen het besluit van Israël en benadrukte via een afbeelding dat in Colombia “genocides niet worden gesteund”.

Hij kondigde aan dat Colombia humanitaire hulp naar Gaza zou sturen in de hoop op Egyptische steun en drong er bij de VN op aan om een buitengewone zitting van de Algemene Vergadering bijeen te roepen.

De stappen van Israël komen nadat Petro heeft geweigerd om de aanvallen van de Palestijnse Hamasgroep te veroordelen en vergelijkingen heeft getrokken tussen de situatie in Gaza en het concentratiekamp Auschwitz tijdens de Tweede Wereldoorlog, wat een spervuur van kritiek heeft gegenereerd uit verschillende politieke kringen in Colombia, die vraagtekens hebben gezet bij zijn standpunten op het gebied van buitenlands beleid.

Uren later verwelkomde Petro een verklaring van zijn Amerikaanse collega Joe Biden, die waarschuwde dat het bezetten van Gaza door Israël “een vergissing zou zijn”.

Bron :
Foto:presidencia.gov.co