Sporttribunaal verwerpt beroep van Quintana tegen diskwalificatie in Tour

Het Internationaal Sporttribunaal TAS heeft het beroep van Nairo Quintana, tegen de beslissing van de Internationale Wielerunie (UCI) om zijn resultaten in de voorbije Tour de France te schrappen vanwege sporen van de verboden pijnstiller Tramadol in zijn bloedresultaten, verworpen.

De 32-jarige Colombiaan werd in juli zesde in de Tour de France, maar moest die plek in augustus afstaan na diskwalificatie door een positieve test op Tramadol. Dit middel staat niet op de lijst van prestatiebevorderende middelen, maar is wel verboden door de UCI. Vanaf 2024 staat de pijnstiller overigens wel op de dopinglijst van het WADA. In september werd bekend dat Quintana in hoger beroep zou gaan.

Quintana heeft het gebruik van Tramadol sindsdien altijd ontkend. Hij stelde een beroepsprocedure in bij het TAS en kon in afwachting van de uitspraak voorlopig nog wedstrijden rijden, maar nam onder meer niet deel aan de Ronde van Spanje om zich te focussen op zijn verdediging. Het gebruik van Tramadol is geen inbreuk op het antidopingreglement, maar wel op het medisch reglement.

Begin vorige maand maakte de 32-jarige Quintana bekend op het einde van het seizoen afscheid te nemen van zijn Franse team Arkéa Samsic. De klimmer verlengde zijn contract bij de Franse ploeg nog op 16 augustus tot eind 2025. Een dag later maakte de UCI zijn diskwalificatie uit de einduitslag van de Tour echter bekend.

De winnaar van de Giro d’Italia (2014) en Vuelta a España (2016) is nu dus geschrapt uit de uitslag van de voorbije Tour, maar kan volgend jaar wel gewoon weer beginnen met koersen. Het is alleen de vraag in welk tenue hij in 2023 zal rondrijden. Quintana heeft tot nu toe geen nieuwe werkgever voor komend seizoen.

Bron :
foto:caracol.com.co