Staakt-het-vuren met ELN mogelijk op 8 juni en zal zes maanden duren

Maandag publiceerde president Gustavo Petro een afbeelding op zijn Twitter-account waarop te zien is wat de wapenstilstandsovereenkomst met het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) zou worden.

De aankondiging komt midden in het schandaal dat de regering op zijn grondvesten doet schudden over de vrijgegeven audio-opnames van voormalig ambassadeur Armando Benedetti waarin hij spreekt over vermeende onregelmatige financiering van de campagne van 2022.

Op de foto van de bijeenkomst, waarop de gehele militaire leiding en de regeringsafgevaardigden voor de gesprekken met het ELN te zien zijn, is op de achtergrond een presentatie te zien met de tekst ‘Overeenkomst over een bilateraal, nationaal en territoriaal staakt-het-vuren’ en daaronder de voorwaarden voor de wapenstilstand’.

Hoewel de regeringsdelegatie niet heeft bevestigd of de wapenstilstand op die datum zal beginnen, is het zeker dat deze derde cyclus op die dag zal worden afgesloten.

Een andere onthulling in de afbeelding is dat de evaluatie van dit staakt-het-vuren maandelijks zou zijn en dat het bevel om te beginnen “de verantwoordelijkheid van elk van de partijen” zou zijn.

Enkele minuten later verwijderde de president echter de foto en het bericht van zijn Twitter-account. Kort daarna schreef de president opnieuw een bericht en verduidelijkte dat “tot het einde van deze dialogen er definitieve beslissingen zullen zijn”.

Bron :
Foto:eltiempo.com