Tayrona Park is weer toegankelijk voor toeristen

Het nationaal natuurpark Tayrona is vanaf vandaag weer toegankelijk voor toeristen. Het populaire natuurpark was gedurende een maand gesloten voor onderhoud en om ecosystemen te laten herstellen.

Het adembenemende natuurgebied Parque Tayrona bij Santa Marta, in het noorden van Colombia, is weer open voor het toerisme. Het nationaal natuurpark was gesloten van 28 januari tot en met 28 februari om het natuurgebied weer op adem te laten komen. Elk jaar sluit het park een maand de deuren zodat de verschillende ecosystemen in het gebied zich kunnen herstellen.

De sluitingsmaatregel maakt deel uit van een overeenkomst tussen de inheemse volkeren en het Natuurpark. Sierra Nevada de Santa Marta, het kustgebergte waarin Parque Tayrona ligt, kent vier stammen waarmee een overeenkomst is meegemaakt met als doel bescherming van het park en het cultureel erfgoed van de stammen. De indianenstammen kunnen in deze maand zich bezig houden met hun geestelijke en spirituele uitvoeringen zonder gestoord te worden door toeristen. Deze uitvoeringen zijn ook voor de stammen belangrijk om de natuur weer in balans te brengen.

De beheerders van het park zagen verschillende dieren weer terugkeren zoals de jaguar, de bruine kapucijnaap, de kaaiman en het ernstig bedreigde vogelsoort blauwknobbelhokko. De beheerders ruimen ook elk jaar honderden kilo’s aan zwerfaval op dat afkomstig is van toeristen.