Ticketprijzen in Colombia zullen tot 40% stijgen in 2023

Vanaf 1 januari 2023 kan de gemiddelde prijs van een ticket van en naar Colombia tot 40% stijgen door een combinatie van verschillende factoren, waaronder het aflopen van een overheidsmaatregel om de belasting op de toegevoegde waarde (BTW) op tickets te verlagen van 19% naar 5%.

Colombianen die volgend jaar vliegen, zullen te maken krijgen met hogere tarieven en, in het algemeen, een duurdere ervaring dan in de afgelopen drie jaar. Om de luchtvaartsector te helpen herstellen van de COVID-19 pandemie heeft de Colombiaanse regering de btw op alle tarieven, zowel binnenlandse als internationale, in 2020 verlaagd van 19% naar 5%. De maatregel loopt af op 31 december 2022.

Om dit probleem aan te pakken hebben verschillende Colombiaanse luchtvaartmaatschappijen, zoals Avianca en Viva, promoties gelanceerd om passagiers te verleiden nu geld uit te geven voordat de prijzen stijgen.

De invoering van deze btw-verlaging heeft ertoe bijgedragen dat de Colombiaanse luchtvaartsector zich heeft hersteld. Uit gegevens van de Latin American & Caribbean Air Transport Association (ALTA) bleek dat het Zuid-Amerikaanse land in oktober 2022 een toename van 20% had van het aantal internationale reizigers ten opzichte van 2019 en alleen achter de Dominicaanse Republiek stond (27%). In eigen land steeg het verkeer van het land met 18%, de grootste groei in de Latijns-Amerikaanse regio.

Toch zou het herstel van Colombia kunnen lijden onder de opheffing van de btw-verlaging. Bovendien verwacht de luchtvaartsector dat de prijzen nog verder zullen stijgen als gevolg van inflatiemaatregelen. De Colombiaanse minister van Vervoer, Guillermo Reyes, verklaarde:

“Vanaf 1 januari wordt een bestaand belastingvoordeel afgeschaft, en dit zal de ticketprijzen doen stijgen, naast wat al te maken heeft met de effecten van de consumentenprijsindex. Op die manier worden Colombianen niet verrast als ze in januari hun tickets kopen. Wat we begrijpen is dat, met de belastingen en de jaarlijkse verhogingen, de prijzen tussen de 30 en 40% kunnen stijgen.”

Het toerisme zou het meest getroffen segment kunnen zijn. Niet alleen de ticketprijzen in Colombia zullen volgend jaar stijgen, ook de hele toeristische sector zal een prijsstijging zien. Op 1 januari 2023 komt er een einde aan de btw-verlaging die hotels, toeristische diensten, bars en restaurants helpt, zoals Bloomberg meldt.

Paula Cortés, voorzitter van de Colombiaanse vereniging van reisbureaus en toerisme (ANATO), heeft Guillermo Reyes via Twitter de hand gereikt. Ze zei dat de industrie zich zorgen maakt over de impact die deze prijsverhogingen zullen hebben op de groei van het toerisme die het land heeft gezien. De Colombiaanse minister van Vervoer zei dat de regering zal werken om het effect dat zal worden veroorzaakt door de stijging van de prijzen in 2023 te matigen.

Ondanks het grote verkeersherstel van de luchtvaartsector in Colombia, heeft dat zich niet noodzakelijk vertaald in geweldige economische prestaties. De low budget luchtvaartmaatschappij Viva zou financieel onder druk staan en wil fuseren met Avianca. LATAM Airlines Group is nog niet winstgevend na bijna drie jaar gevolgen van de pandemie.

Bron :
Foto:avianca.com