Tijdens het staakt-het-vuren pleegden dissidenten van Iván Mordisco 227 misdaden

De Colombiaanse radiozender Caracol Radio heeft informatie ontvangen van een inlichtingenrapport dat 227 criminele acties documenteerde door Estado Mayor Central (EMC) van de dissidenten van de FARC, geleid door Iván Mordisco tijdens het staakt-het-vuren, dat door de Colombiaanse regering werd opgeschort na de moord op 4 inheemse minderjarigen.

Volgens deze gegevens, die werden geregistreerd tussen 1 januari en 18 mei 2023 , pleegde het EMC 63 criminele acties in januari, 65 in februari, 42 in maart, 40 in april en tot nu toe 17 in mei. Van de in totaal 227 misdaden worden er 54 geacht rechtstreeks van invloed te zijn geweest op het bilaterale staakt-het-vuren.

De meest voorkomende was de installatie van explosieven . Het waren er in totaal 88, waarvan er 63 door de autoriteiten werden vernietigd. Ze worden gevolgd door afpersing (28 gevallen), doodslag (18), ontvoering (17), intimidatie (12), diefstal (11) en gewapende aanwezigheid (11).

Het heeft ook 26 offensieve acties tegen de Public Force en twee terroristen gedocumenteerd . Evenzo zijn er aanwijzingen voor bedreigingen, terughoudendheid, verstoring van de transportdienst, aanvallen op de wegsector en een aanval op de burgerbevolking.

De meest getroffen departementen zijn Cauca (92), Meta (28), Nariño (23), Valle (20), Caquetá (19) en Norte de Santander (15). Ze worden gevolgd door Arauca, Huila, Guaviare, Antioquia, Bolívar, Cesar, Putumayo, Santander, Guainía en Casanare.

De EMC-structuren die verantwoordelijk zijn voor deze misdaden zijn het ‘Carlos Patiño’- front (50 acties), het ‘Jorge Briceño’- blok (42) en de ‘Jaime Martínez’ (36) en ‘Dagoberto Ramos’ (30) colonnes . Er zijn ook fronten 33, 10, ‘Miller Perdomo’, ‘Carolina Ramírez’ en ‘Armando Ríos’.

Aan de andere kant houden de autoriteiten het EMC verantwoordelijk voor 37 moorden, waaronder de vier inheemse minderjarigen die op de vlucht waren voor gedwongen rekrutering tussen Caquetá en Amazonas. Er zijn 29 burgerslachtoffers , twee in uniform van de strijdkrachten en twee van de Nationale Politie.

Bron :
Foto:caracol.com.co