Tijdens paasweek kwamen in Colombia 120 mensen om bij verkeersongevallen

Het aantal doden door verkeersongevallen tijdens de Goede Week in Colombia is opgelopen naar 120. Cundinamarca, Tolima, Antioquia, Córdoba en Valle del Cauca waren de departementen waar de meeste verkeersongevallen plaatsvonden met een dodelijke afloop.

De directeur van de Rijksdienst voor Verkeersveiligheid, Alejandro Maya, vond het een betreurenswaardige gebeurtenis dat 120 mensen omkwamen bij verkeersongevallen die zich tijdens Pasen op verschillende wegen in het land voordeden.

Hij erkende dat de departementen Cundinamarca (17 doden), Tolima, Antioquia en Córdoba (11 doden) en Valle del Cauca (9) het zwaarst door verkeersongevallen waren getroffen.

Maya zei, in gesprek met “6 AM Hoy por Hoy” van Caracol Radio, dat ongeveer negen ongevallen op de wegen van het land werden veroorzaakt door slechte weersomstandigheden.

“De grootste oorzaak van de verkeersongevallen was de inhaalbeweging op de tegenoverliggende rijstrook”, aldus de directeur van Rijksdienst voor Verkeersveiligheid.

Maya zei ook dat onvoldoende rijvaardigheid, het oversteken van de wegen en snelheidsovertredingen de oorzaken waren van verkeersongevallen in Colombia.

Ten slotte voegde hij er aan toe, dat het rijden onder invloed van alcohol is gedaald, maar nog steeds een van de punten van zorg is van de autoriteiten.

Minister Germán Cardona van Verkeer deelde mee dat het verkeer via de tolwegen met 30% is toegenomen en uitkomt op totaal 9,1 miljoen voertuigen. “Wat we konden vaststellen tijdens de paasweek, die op zondag 1 april eindigde, is dat meer Colombianen hebben genoten van een nieuwe infrastructuur, die hun reistijden heeft verkort. De verkeersdrukte op de tolwegen is toegenomen met 30%, wat overeenkomt met 2,6 miljoen meer voertuigen dan vorig jaar,” zei de minister van Verkeer.

“Wat ik wel moet betreuren, niet alleen als minister maar ook als Colombiaan, is dat 120 Colombianen zijn gestorven op de wegen van ons land”, zei de minister.

In 2017 waren er 120 doden ten opzichte van 147 in dezelfde periode vorig jaar. Er vond ook een daling plaats van gewonden door verkeersongevallen. In de Heilige Week waren er 549 gewonden terwijl er vorig jaar in dezelfde periode 1.515 gewonden waren, een daling van 65 procent.