Tribugá-Cupica-Baudó door Unesco uitgeroepen tot biosfeerreservaat

De Golf van Tribugá, gelegen in het departement Chocó, is een van de weinige ecosystemen ter wereld dat in evenwicht is. De verbinding tussen rivieren, mangroven, de oceaan en de kust bestaat ook tussen de natuurlijke omgeving en de lokale gemeenschappen die het gebied bewonen.

De Organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Unesco) heeft tien nieuwe biosfeerreservaten aangewezen in negen landen en een nieuw grensoverschrijdend reservaat. Een daarvan ligt in Colombia. Het is het gebied Tribugá-Cupica-Baudó in Chocó en erkend als biosfeererfgoed van de mensheid.

Dit wordt het eerste biosfeerreservaat aan de kust van de Colombiaanse Stille Oceaan dankzij de grote verscheidenheid aan landschappen (kliffen, riviermondingen, kusten, baaien, inhammen en zeegebieden) en ecosystemen (riffen, mangroven, tropisch woud) die rijk zijn aan biodiversiteit.

Er zijn minstens 1.500 endemische plantensoorten die meer dan 70% van hun natuurlijke habitat hebben verloren. Hoewel dit gebied slechts 2,3% van het aardoppervlak beslaat, hebben ze een groot aantal soorten, waarvan sommige met uitsterven worden bedreigd, die fungeren als wereldwijde prioriteiten voor natuurbehoud.

Het nieuwe biosfeerreservaat heeft ook een bevolking van meer dan 18.000 inwoners, voornamelijk Emberá en Afro-Colombiaanse inheemse mensen. De belangrijkste economische activiteiten zijn zelfvoorzienende landbouw, ambachtelijke visserij, traditionele visvangst en het gebruik van hulpbronnen, handel, natuurtoerisme en ambachten, zoals keramiek, volgens UNESCO.

Dit nieuwe biosfeerreservaat is het zesde dat wordt uitgeroepen in het land, naast de reeds bestaande reservaten: El Tuparro, La Ciénaga Grande de Santa Marta, La Sierra Nevada de Santa Marta, El Cinturón Andino en Seaflower, in de San Andrés-archipel en Providence. Naast Tribugá-Cupica-Baudó werden negen andere reservaten over de hele wereld uitgeroepen.

Bron :
Foto:cancilleria.gov.co