Tribunaal roept 14 voormalige FARC-leiders op voor rekruteren minderjarigen

In de komende dagen zullen 14 voormalige leiders van de voormalige FARC-guerrillagroep door het tribunaal voor speciale rechtspraak voor de vrede (JEP) worden opgeroepen om hun eigen versie te vertellen ten aanzien van de zaak die wordt voorgedragen over de rekrutering van minderjarigen als soldaten.

Het rekruteren van kindsoldaten wordt toegeschreven aan de guerrillabeweging vanaf het midden van de jaren tachtig tot 2016, toen zij in het kader van het vredesakkoord werd gedemobiliseerd. FARC ontkent in alle toonaarden minderjarigen te hebben gerekruteerd.

Naast de rekrutering onderzoekt het JEP andere vormen van kinderparticipatie in het conflict, zoals koks, dragers, boodschappers, informanten en degenen die voor seksuele doeleinden zijn gerekruteerd. Maar ook gevallen van seksueel geweld bij de minderjarigen, anticonceptie of gedwongen abortussen.

In deze zaak onderzoekt het tribunaal ongeveer 8.000 gevallen van rekrutering en gebruik van kinderen in het gewapende conflict.

Onder de 14 voormalige FARC-leiders, die individueel worden opgeroepen, is Rodrigo Londoño Echeverry. Hij was het hoofd van de voormalige guerrillagroep en is nu de leider van de politieke partij FARC.

Het tribunaal voor speciale rechtspraak voor de vrede, dat is opgericht in het kader van het vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en de revolutionaire strijdkrachten van Colombia (FARC), behandelt zaken die als oorlogsgeweld wordt beschouwd.

Bron :
jep.gov.co Foto:jep.gov.co