Twee doden bij een aanval op een politiebureau in Cauca

Ten minste twee mensen zijn woensdag omgekomen en twee anderen raakten gewond bij een autobomaanslag bij een politiebureau in het zuidwesten van Colombia, temidden van vredesonderhandelingen tussen de regering en gewapende groepen.

Volgens de politie waren er na de aanval botsingen in het landelijke stadje Timba, in het departement Cauca, waar FARC-dissidenten opereren die zijn afgeweken van het vredesakkoord van 2016 en op 8 oktober een nieuwe dialoog met de regering zullen beginnen.

“Rond 7.15 uur (12.15 uur GMT) werd een autobom geactiveerd bij het politiebureau, ongeveer 50 meter verderop. Helaas kwamen twee mensen om het leven en raakten nog twee gewond”, zegt generaal Tito Castellanos, adjunct-directeur. van de politie, in een verklaring aan de pers.

De aanval was gericht op politieagenten die zich op het bureau bevonden, maar de ontploffingsgolf zou ook het ziekenhuis in het gebied hebben getroffen, waarvan een deel van de structuur zou zijn ingestort. Huizen in de buurt van het bureau en de school werden ook getroffen door de explosie.

Zonder rechtstreeks te verwijzen naar de aanval van afgelopen woensdag verzekerde president Gustavo Petro dat “de acties” van de dissidenten van Estado Mayor Central (EMC) in de regio een vergelding zijn voor militaire operaties tegen drugsoogsten.

“De acties van het EMC in Cauca zijn hun reactie op ons offensief in de Micay-vallei, waar 70% van het cocablad in Cauca wordt geproduceerd. Ons doel blijft”, aldus de president op het sociale netwerk X (Twitter).

Tot nu toe heeft geen enkele groep de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist, noch hebben de autoriteiten vastgesteld wie verantwoordelijk is.

Petro wil zes decennia van gewapende conflicten een halt toeroepen door middel van een dialoog met alle illegale organisaties.

“Het is absurd dat gewapende groepen praten over het sluiten van vrede en dat hun acties tekenen van oorlog zijn”, zei de Ombudsman Carlos Camargo in reactie op de aanval.

Bron :
Foto:elcolombiano.com