President Juan Manuel Santos bezocht zaterdag het páramo gebied Sumapaz en kondigde het uniek stuk natuur aan als afgebakend gebied. Ook het páramo gebied Guantiva-La Rusia is tot afgebakend terrein verklaard om het natuurgebied te beschermen van menselijke en industriële activiteiten. Het afbakenen van de gebieden is onderdeel van een doelstelling om de 36 páramo gebieden voor 2018 te beschermen.
“Páramo Sumapaz is de grootste ter wereld. Het is een van de 36 páramos die Colombia kent en alle páramo gebieden in Colombia zijn goed voor 50 procent van alle páramos op onze planeet” , aldus de president.
Het staatshoofd zei:” Er is niets belangrijker voor de mensen in Colombia om ons milieu te beschermen, vooral onze waterbronnen, die in onze páramos bevinden”.
Na verkennen van de omgeving van de páramo ten zuiden van Bogotá, zei President Santos dat in deze gebieden beschermde planten bevinden zoals frailejones.
Hij herinnerde eraan dat deze regio voor de FARC tientallen jaren van strategisch belang was en dat daarom er speciale bataljons werden opgericht die hoog in de bergen konden opereren.
“Die bergbataljons zijn vandaag de dag, in plaats van het bestrijden van de FARC, frailejones aan het zaaien om het natuurgebied te herstellen. Dat ik is een prachtige verandering”, zei Santos.
De president werd vergezeld door minister van Milieu, Luis Gilberto Murillo en de burgemeester van Bogota, Enrique Peñalosa.
Het land heeft 36 páramos en leveren 70% van het water aan de Colombiaanse bevolking. Colombia is het land met de meeste páramos in de wereld. Ze zijn vooral te vinden tussen een hoogte van 3000 en 5000 meter. Het ecosysteem bestaat uit hoogvlakten met meren, veen en grasland, doorsneden door gletsjers gevormde valleien en afgewisseld door begroeiing met struiken en kleine bossen. Deze hoogvlaktes worden ook wel de spons van de Andes genoemd.