Twee soldaten gedood bij gevechten tussen Colombiaanse leger en FARC

Bij gevechten tussen het Colombiaanse leger en de guerrillabeweging FARC gisteravond zijn twee soldaten gedood en drie anderen gewond geraakt. De timing is opvallend: eerder deze week maakten vredesonderhandelaars van FARC bekend later deze maand het staakt-het-vuren opnieuw in te laten gaan.

De Colombiaanse regering maakte vandaag de dood van de soldaten bekend. Ze kwamen om bij gevechten in het zuidoosten van Colombia. Het nieuwe aangekondigde staakt-het-vuren, dat FARC eenzijdig naar buiten heeft gebracht, moet op 20 juli ingaan.
Geweld opnieuw opgelaaid

Het geweld tussen Colombia en de rebellen is weer opgelaaid sinds het vredesbestand door FARC in mei werd opgeschort nadat achttien rebellen werden gedood bij een bombardement en grondoffensief van het leger. Het was een van de dodelijkste aanvallen op FARC-rebellen sinds het begin van de vredesbesprekingen twee jaar geleden.

De in 2012 begonnen vredesbesprekingen tussen de FARC en de regering van president Juan Manuel Santos verliepen tot mei opmerkelijk voorspoedig. Er zijn al deelovereenkomsten gesloten op het gebied van landhervorming, politieke deelname door de FARC, drugs en mijnen. De vredesbesprekingen zijn voor een groot deel het initiatief van president Santos, wiens termijn in 2018 afloopt.

Bij het conflict tussen de regering en de FARC zijn sinds 1964 meer dan 220.000 mensen omgekomen. Miljoenen Colombianen raakten ontheemd. (bron: nrc.nl)