Een Colombiaanse rechtbank die er opgericht is om misdaden te berechten die zijn gepleegd door voormalige linkse rebellen tijdens het decennialange conflict, schortte de uitlevering aan de Verenigde Staten op van de voormalig FARC-leider Jesus Santrich.
De aanklagers in New York beschuldigen Jesus Santrich van het samenspannen om 10.000 kilogram cocaïne te verschepen naar de Verenigde Staten, terwijl hij als senior lid diende van de leiding van de FARC.
De Amerikaanse aanklagers dringen aan op zijn uitlevering, samen met drie anderen die ook met de groep verbonden zijn.
Het speciale tribunaal besliste om de uitlevering van Santrich op te schorten voor een proefperiode van 10 dagen.
De slechtziende Santrich (51) is sinds 10 april in hongerstaking. De autoriteiten zullen ondertussen onderzoeken of hij zich schuldig heeft gemaakt aan de misdaden waarvan de VS hem van beschuldigen. Deze misdaden zou hij hebben gepleegd na de ondertekening van het vredesakkoord tussen de regering en de FARC.
De voormalige guerrillaleider werd op 9 april gearresteerd en vorige week wegens zijn verslechterende gezondheid overgebracht naar een katholieke kliniek in Bogota.
De arrestatie van Santrich werd veroordeeld door de FARC, die nu verder zijn gegaan als een politieke partij. De woordvoerder van de politieke partij waarschuwde dat de arrestatie een schadelijke slag zou kunnen toebrengen aan het vredesakkoord van 2016.
De groep beschuldigde de aanklagers van Colombia ervan samen te spannen met een plan “georkestreerd door de Amerikaanse regering” en omschreef het als het zoveelste vertoon van “verdraaid Amerikaans recht”.