Uitleveringsverzoek aangevraagd voormalig congreslid Aida Merlano

President Gustavo Petro heeft verzocht om de uitlevering van voormalig congreslid Aida Merlano om voor de Colombiaanse justitie te verschijnen.

Via de minister van Justitie, Néstor Osuna, maakte hij donderdag bekend dat het verzoek om uitlevering van het voormalige congreslid aan Colombia opnieuw is geactiveerd.

De voor verkiezingscorruptie veroordeelde Barranquillera zit vast in Venezuela, en is van daaruit voor de Colombiaanse justitie verschenen in de zaak van Julio Gerlein.

President Gustavo Petro heeft verzocht om de uitlevering van voormalig congreslid Aida Merlano om voor de Colombiaanse justitie te verschijnen.

Via de minister van Justitie, Néstor Osuna, maakte hij donderdag bekend dat het verzoek om uitlevering van het voormalige congreslid aan Colombia opnieuw is geactiveerd.

De voor verkiezingscorruptie veroordeelde Aida Merlano zit vast in Venezuela en is van daaruit voor de Colombiaanse justitie verschenen in de zaak van Julio Gerlein.

“Dit proces verloopt niet snel, niet vanwege deze zaak, niet vanwege de Venezolaanse of Colombiaanse justitie, maar omdat het in Colombia moet gebeuren en vervolgens in Venezuela, dat gerechtelijke procedures heeft met alle garanties”, zei Osuna, nadat hij erop had gewezen dat het proces opnieuw is geactiveerd en afhankelijk zal zijn van de Venezolaanse staat.

Hij gaf ook aan dat dit te danken was aan het herstel van de betrekkingen met het buurland, waar de Colombiaanse ambassadeur Armando Benedetti is. De minister van Justitie herinnerde er ook aan dat de vorige regering om de uitlevering van Juan Guaido had verzocht: “Ik wil geen grappen maken over die zaak, maar laten we zeggen dat deze procedure verloren is gegaan”.

In november vorig jaar voegde het Hooggerechtshof nog een straf van vijf jaar en zes maanden gevangenisstraf toe aan Merlano’s veroordeling wegens schending van verkiezingsplafonds, in haar aspiraties voor het congres van 2018.

Te midden van het virtuele proces tegen zakenman Julio Gerlein heeft voormalig congreslid Aida Merlano president Gustavo Petro verzocht om haar uitlevering, met als argument dat zij al drie jaar een straf uitzit in naar verluidt ongunstige omstandigheden, waarbij zij verzekerde dat zij naar het land wil terugkeren om haar recht te halen.

Tijdens de hoorzitting maakte het voormalige congreslid van de gelegenheid gebruik om president Gustavo Petro te vragen haar uitlevering aan Colombia te eisen. “Ik wil terugkeren naar mijn land en het gerecht onder ogen zien en alle lopende juridische procedures afhandelen.”

Merlano sprak over twee bijeenkomsten die zij met Gerlein en leden van het politieke huis Char heeft gehouden om de financiering van haar campagne voor de Senaat van de Republiek in 2018 vast te stellen. Volgens Merlano gaf de voormalige burgemeester van Barranquilla Alejandro Char haar op een avond voor de congresverkiezingen 500 miljoen pesos. Later vertelde hij haar dat hij hem 12 miljard pesos had gestuurd om zijn campagne te financieren. “Alejandro Char kwam om 9 uur ’s avonds aan bij mijn politieke hoofdkwartier en gaf me 500 miljoen pesos in contanten.”

De voormalige congresvrouw verzekerde echter dat zij zich op dat moment afvroeg aan wie Alejandro Char het geld had gegeven, aangezien Merlano heeft gedocumenteerd dat hij 6 miljard pesos in zijn campagnehoofdkwartier heeft ontvangen.

De veroordeelde congreslid ontsnapte in oktober 2019 op spectaculaire wijze uit de gevangenis door tijdens een bezoek aan een tandartspraktijk uit het raam te klimmen door middel van een touw. Zij vluchtte naar Venezuela maar speciale militaire troepen van Venezuela arresteerden Merlano in de noordwestelijke stad Maracaibo.

Bron :
Foto:eltiempo.com